Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A hét eseményei

Felverheti az ingatlanárakat a kormánynegyed

Miután a Nyugati pályaudvar mögötti területet választotta ki a kabinet a leendő kormányzati negyed helyszínéül, a helyi ingatlanfejlesztők és lakástulajdonosok már készülnek a nagy fogásokra. Egy éven belül akár 30 százalékos áremelkedésben bíznak. Itt elsősorban a közeli, régi építésű nagypolgári, illetve az új építésű, magasabb minőséget képviselő lakások bérleti díja növekedhet.
A kormányzati körzet kialakítása jótékony hatással lehet a XIII. kerület lakásáraira is.

Neten is lehet autópálya-matricát venni

A matricatípusok közül egyelőre a D1, vagyis a 3,5 tonna alatti gépjárművek, illetve motorkerékpárok számára kínált négynapos, heti- és havi matrica vásárolható meg az autopalyamatrica.hu internetes oldalon. Az autópálya-webmat-ricát akár az indulás előtt öt perccel is meg lehet vásárolni.
A rendszer tárolja a visszaigazoló bizonylatokat, amelyek így, egy esetleges reklamáció esetén azonnal visszakereshetők. A szolgáltatás ára matricánként 100 forint, a webmatrica ellenértéke bankkártyával fizethető.

Pesszimisták a magyar vállalatok

Az Európai Unió tagországai közül Magyarországon a legkevésbé bizakodóak a vállalatok gazdasági kilátásaikat illetően - derül ki egy brüsszeli felmérésből. Az európai kereskedelmi kamarákat tömörítő Eurochambres szervezet 27 országban 78 ezer céget kérdezett meg átfogó gazdasági körképéhez. Öszszességében Dánia bizonyult a legoptimistábbnak, míg a hazai eredmények a legkisebb bizakodást mutatók közé tartoznak. Az üzleti bizalom általános mutatója szintén Magyarországon volt a legalacsonyabb.

Nonstop Kína

Kínát nem lehet megállítani: erre az évre 10,4 százalékos kínai GDP-növekedésre lehet számítani.
A jelenkori Kína növekedése minden korábbi gazdasági teljesítményen túltesz. Az elmúlt három év 10 százalékot elérő vagy azt kevéssel meghaladó növekedése alig csökken. Bár a kínai központi kormányzat „csak” 9,3 százalékos célt tűzött ki 2007-re, az elemzők szerint ezt biztosan túlteljesítik. Mindeközben a helyi tartományokban nem kis nehézségek merülnek fel amiatt, hogy a féktelen beruházási boom lelassítására - többek között - hitelkorlátozásokat vezetett be a központi hatalom.