Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Nem vár győzelmet

Az amerikai szenátus katonai bizottsága meghallgatta Robert Gates volt CIA-vezetőt, aki Donald Rumsfeld utódja lehet a védelmi miniszteri poszton. Gates a jelenlegi körülmények között nem tartja lehetségesnek Amerika győzelmét Irakban, mivel szerinte az invázió után az amerikai csapatok nem megfelelő létszámmal vonultak fel. Az Iránhoz és Szíriához való viszonnyal kapcsolatos politikai elképzelései is jelentősen különböznek George W. Bush elnökéitől, teljes mértékben elutasítja a két közel-keleti országgal szembeni katonai beavatkozás lehetőségét. „Láttuk Irakban, hogy egy háború kiszámíthatatlanná tud válni” - mondta a leendő miniszter, aki szerint egy Iránnal szembeni katonai konfliktus következményei meglehetősen drámaiak lehetnek.

Pinochet túlélte

Túl van az életveszélyen Augusto Pinochet, aki súlyos szívinfarktust szenvedett a múlt héten. Az orvosok szerint az infarktus nem menti meg a kilencvenegy éves volt chilei diktátort attól a büntetéstől, amelyet az 1973-ban elkövetett puccs utáni leszámolások miatt róhatnak ki rá. A tábornokot szombat éjszaka két óra tájban szállították be a főváros, Santiago de Chile egyik klinikájára, keddre azonban stabilizálódott az állapota. Pinochet uralma alatt a hivatalos jelentések szerint legalább 30 ezer rendszerellenes személyt zártak börtönbe és hurcoltak meg, valamint legalább 200 ezer ember ment száműzetésbe.

Tájfun Vietnamban

Legalább 55 személy meghalt, 26 embert pedig keresnek a Durian nevű heves trópusi vihar után Vietnamban. A vihar az éjjel földcsuszamlást okozott, heves esőzések és mintegy 120 km/órás sebességű széllökések kíséretében, amelyek nyomán házak ezrei dőltek össze, fák dőltek ki tövestül, számos villanyvezeték rongálódott meg és hajók süllyedtek el. A vihar azután érte el Vietnamot, miután kitombolta magát a Fülöp-szigeteken, ahol a tájfunt követő földcsuszamlások 1200 ember halálát vagy eltűnését okozták.