Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Csillag
A Hezbollah kormányt buktatna
Terrorista puccskísérlet Bejrútban

Ezreket vezérelt Bejrút utcáira a Hezbollah, hogy a Fuad Szinióra vezette kormányt megbuktassa. A résztvevők sátrakat állítottak fel a belvárosban, és addig kívánják folytatni a tüntetéseket, amíg a kormány le nem mond. Sokan attól tartanak, hogy a már amúgy is pattanásig feszült helyzeten csak rontanak a „békésnek” tervezett megmozdulások, és véres összecsapások alakulhatnak ki.


Kormányváltó hangulat Bejrútban. Ismerős módszerek

Hezbollah-támogatók ezrei ütöttek tábort Bejrút központjában, hogy megbénítsák Fuad Szinióra kormányának tevékenységét. A „sátorlakókat” a katonaság és a rendőrség kordonokkal tartja távol a kormányzati épületektől. A kampány december 1-jei nyitórendezvényén körülbelül nyolcszázezren vettek részt. A tömeg a Hezbollah forradalmi és nacionalista dalait énekelte, zászlóikon és plakátjaikon pedig ilyen feliratok álltak: „Büszkén, hangosan és hatalmat követelve” vagy „Tiszta kormányt akarunk!”, de a „Halál Izraelre!” bekiabálások sem maradtak el.
A terrorszervezet a tüntetést úgy próbálta bemutatni, hogy abban az egész lakosság részt vesz - ezért a demonstrálókat arra buzdítja, hogy csak a cédrusfás, piros-fehér sávos libanoni zászlót lengessék a megmozdulások során.
A Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah azzal vádolta a kormányt, hogy illegális, és nem felel meg a „belső elvárásoknak”, valamint semmilyen jelentős eredményt sem ért el. Egy másik ellenzéki vezető, Michel Aoun pedig korruptnak nevezte a kormányt.
A tüntetők az ország különböző pontjairól érkeztek a fővárosba. A harmincegy éves Chic Gaafar például az ország déli részéről jött barátaival, és addig fog Bejrútban maradni, amíg az szükséges, nem számít az sem, ha ez akár hónapokat is jelent. A történelem szakos hallgató elmondta, hogy a tanulmányai miatt nem aggódik, mivel véleménye szerint az ország számára sokkal fontosabb dolgokról van szó.
A Hezbollah és szövetségesei a kabinethelyek egyharmadát követelik - ezt azonban a kormány nem hajlandó teljesíteni, mivel a síita csoport vétójoghoz jutna kulcskérdésekben.
A miniszterelnök úgy látja a helyzetet, hogy Libanon függetlensége és demokratikus rendszere forog veszélyben. Szinióra a kampányt puccskísérletnek nevezte, mely a szomszédos Szíria és szövetségese, Irán vezetésével zajlik, továbbá elmondta, hogy a kormány mindaddig folytatni fogja tevékenységét, amíg az alkotmányos intézmények, legfőképp a parlament támogatását élvezi. Egy drúz parlamenti képviselő Szíriát és Iránt vádolta, hogy a demonstrációkkal valójában a nemzetközi bíróság felállását akarják megakadályozni, amely Rafik al-Hariri miniszterelnök meggyilkolását hivatott kivizsgálni.
Több ország is aggasztónak találja a Libanonban zajló eseményeket. Az Egyesült Államok szerint Irán és Szíria által inspirált puccsról van szó. Nagy-Britannia külügyminisztere elmondta, hogy a kormányt a libanoni emberek választották meg, a nemzetközi közösség pedig az alkotmányos kormányt támogatja. Abdullah szaúdi király, Olaszország és Franciaország is a Szinióra-kormány mellett foglalt állást.
Közel-Kelet-szakértők Izraelben úgy vélik, a Hezbollah véres polgárháború nélkül fogja átvenni a hatalmat Libanonban. Véleményük szerint a szunniták és a síiták közötti egyre nagyobb mértékben tapasztalható feszültség jelen esetben a politikai színtéren éleződik ki. Egyesek úgy látják, hogy a tömegmegmozdulások hatására egyre kezelhetetlenebbé válhat a helyzet, és ez a kormány bukását eredményezheti. Eyal Zisser Libanon- és Szíria-szakértő azonban azon az állásponton van, hogy Szinióra hatalmon szeretne maradni, és a háborút is szeretné elkerülni, ezért ő maga fogja Naszrallahot a kormányba hívni.

Izrael úgy véli, ha a kormány megbukik Libanonban, akkor az a nyári libanoni háborút lezáró ENSZ-határozattal elért eredményeket fogja aláásni. A háború lezártával egy nemzetközi békefenntartó haderő települt Dél-Libanonba, mely Izrael számára mindenképp kedvező volt. Amennyiben a Hezbollah fogja meghatározni a kormányt - még ha Szinióra meg is marad a posztján -, a kormány és az ENSZ-alakulat közötti együttműködés valószínűleg megfeneklik. A katonai hírszerzés úgy véli, hogy a Hezbollah a politikai válságot Izrael elleni támadások indítására fogja kihasználni. Izrael fenyegetettségét támasztja alá az a tény is, hogy a Szíriából történő fegyvercsempészés gőzerővel folytatódik. A Jerusalem Post értesülése szerint az elmúlt négy hónap alatt Iránból és Szíriából származó hosszú hatótávolságú rakétákat és fejlett tankelhárító rakétákat csempésztek át a Hezbollahnak. Libanon déli részének újjáépítése iráni pénzből zajlik, a Hezbollah harcosai pedig zavartalanul tudnak mozogni az országban, sőt az ország déli részén található bunkereket és alagútrendszereket is használják, a „zárt katonai övezetnek” minősített területeken pedig kiképzőtáborok és fegyverraktárak üzemelnek.
Izraeli szakértők úgy vélik, hogy az európai csapatok nem fognak a térségben maradni, ha a Hezbollah őket is célba veszi, ahogy ezt 1983-ban az amerikai és francia haderőkkel meg is tette. Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy Izraelnek semmiképpen sem lenne szerencsés belefolynia a Libanonban zajló eseményekbe, mivel ezzel csak a Szinióra-kormánynak okoznának kárt, és Naszrallah malmára hajtanák a vizet.