Vissza a tartalomjegyzékhez

Martin Melisko
A gyűlölködők veresége
Szlovák önkormányzati választások

Robert Fico szlovák miniszterelnök a koalíciós erők egyértelmű győzelmét jelentette be a szombati önkormányzati választásokon Szlovákiában. Győztesnek érezhetik magukat a magyar pártok is, mivel jövőre több mint kétszáz településnek lesz magyar polgármestere. A legnagyobb vesztes ezzel szemben Ján Slota és Vladimír Meciar lett.


Robert Fico

Mikulás Dzurinda, az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) párt vezetője szerint nem lehet eldönteni, ki a győztes és ki a vesztes, mivel a képviselő- és polgármesterjelöltek több ízben koalíciós és ellenzéki pártokkal összefogva indultak a választásokon. A részvétel a vártnál nagyobb volt az idén, a szavazók 47 százaléka járult az urnák elé. A megyei városokban az ellenzéki pártok, legfőképpen a Dzurinda vezette SDKÚ és a kereszténydemokraták (KDH) arattak nagyobb győzelmet.
Nagy meglepetést okozott Ján Slota zsolnai polgármester menesztése, akit tizenhat év után az SDKÚ színeiben induló Ivan Harman győzött le. Slota a választási eredmények kihirdetése után csalódottságát fejezte ki, ugyanakkor bejelentette, hogy számára jelenleg a fia egészsége a legfontosabb, aki maláriával fertőzötten tért vissza az afrikai Beninből. Elemzők úgy vélik, hogy a vereséget Ján Slota autokratikus vezetési módszerei és ellenfelének alábecsülése eredményezte. Az új polgármester helyzete viszont nem lesz egyszerű, egyrészt azért, mert Zsolnának több mint 14 milliárd forintos adóssága van, másrészt, mert Harmannak meg kell küzdenie az állami támogatásokért, amelyek fölött az egyik koalíciós párt elnökeként Slota is rendelkezni fog. Politikai elemzők feltételezése szerint Slota erősíteni fogja a pozícióját Ficóval és Vladimír Meciarral szemben, ami további feszültségekhez vezethet a szlovák parlamentben a koalíción belül. Legnagyobb veszteséget Meciar pártja szenvedte el, amely az előző választásokhoz képest a képviselők több mint felét veszítette el.
A választásokon meglepően jól szerepeltek a magyar pártok és a független jelöltek, így több mint kétszáz magyar polgármester lesz Szlovákiában. Azokon a területeken, ahol magyar nemzetiségű lakosság van többségben, átlag feletti volt a választási részvétel. Ez részben a szlovák nacionalista párt parlamentbe kerülésével állhat összefüggésben, ugyanis a magyar nemzetiségűek veszélyeztetve érezhették a déli régiókban való pozícióikat, és ez aktivizálta őket.
Pozsonyban stabilizálódni látszik az ellenzéki pozícióban lévő jobboldal helyzete, az eddigi SDKÚ - KDH polgármester fölényes győzelmet aratott a Smer ellenjelöltjével szemben. Ez azt is jelzi, hogy a pozsonyi lakosság értékeli a Dzurinda-kormány által véghezvitt gazdasági reformokat, melyek hatását legnagyobb mértékben a főváros gazdasági életében lehet észlelni. A parlamenti választásokat követően Fico dinamikusan fejlődő gazdaságot vett át a Dzurinda-kormánytól, és több szociális jellegű intézkedés meghozatalával meg tudta őrizni népszerűségét a Meciar- és Slota-féle koalíció megalakulása után is.


Ján Slota