Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
Moszkva mérges
Folytatódik a KGB-botrány

Nem lesz könnyű dolguk a Scotland Yard nyomozóinak Oroszországban, ahol folytatódik a nyomozás a radioaktív mérgezés áldozatává vált Alexandr Litvinyenko ex-KGB ügynök gyilkosai után, mivel Moszkva megtagadta, hogy a gyanúsítottak és a tanúk külföldi hatóságok előtt vallomást tegyenek. Közben Litvinyenko olasz ismerősének szervezetében kimutatták ugyanazt a mérget, amely az orosz kémmel is végzett, és gyanús körülmények között lett rosszul Jegor Gajdar volt orosz kormányfő is.

A Litvinyenko-ügy - különösen miután nyilvánosságra került a volt orosz kém utolsó nyilatkozata, amelyben „könyörtelen és barbár” embernek nevezte a haláláért felelősnek tartott Vlagyimir Putyint - komoly fenyegetést jelent Oroszország és az Egyesült Királyság kapcsolatára nézve. Tony Blair brit miniszterelnök az első számú feladatnak nevezte, hogy „az ügy ne zavarja meg” a két ország viszonyát.
A Kreml már annak sem örült, amikor Anglia befogadta Borisz Berezovszkijt, a Moszkvát gyakran élesen kritizáló orosz milliárdost. Moszkva ugyanilyen roszszallóan nézte Ahmed Zakajev szakadár csecsenföldi politikus angliai ténykedését is. „Az orosz kormány nem fog egyetlen orosz gyanúsítottat sem kiszolgáltatni az angol hatóságoknak, mivel az alkotmányunk ezt tiltja” - szögezte le Jurij Csajka igazságügy-miniszter.
A Litvinyenko-ügyben az egyik koronatanú - más feltételezések szerint a gyilkosság fő gyanúsítottja - a korábban szintén KGB-ügynök, mára azonban milliárdos nagyvállalkozóvá vált Andrej Lugovoj lett volna, ő azonban mindeddig nem tudott nyilatkozni az angol nyomozóknak. Lugovoj a héten kórházba került alapos kivizsgálásra, miután nála is felmerült a mérgezés gyanúja. Lugovoj november 1-jén, azon a napon, amikor Litvinyenkó a szervezetébe juttatott százszoros halálos adag radioaktív polóniumtól rosszul lett, a családjával együtt Londonban volt, hogy megnézze a CSKA Moszkva - Arsenal futball-kupamérkőzést.
A Putyin mérsékelt bírálójaként számon tartott Jegor Gajdar volt orosz kormányfő (képünkön) szintén mérgezéses tünetekkel fekszik egy moszkvai kórházban. Gajdar a múlt héten Írországban vett részt egy konferencián, ahol rosszul lett és összeesett. A szemtanúk szerint a politikus szájából és orrából harmincöt percen át folyt a vér. Orosz orvosai biztosak benne, hogy Gajdar súlyos betegségét mérgezés okozta, mégpedig természetellenes mérgezés, mert nem tudtak kimutatni semmilyen általuk ismert természetes anyagot, amely a tüneteket okozhatta volna. Az AP hírügynökség beszámolója szerint Gajdar egykori testőre éppen azon a napon találkozott Litvinyenkóval, mikor az exkém szervezetébe került a halálos méreg.
Közben Mihail Trepaskin, az Oroszországban bebörtönzött egykori KGB-kém ügyvédei felkérték a Scotland Yard nyomozóit arra, hogy vegyék fel a kapcsolatot védencükkel, aki vallomást szeretne tenni. Az ügyvédek szerint Trepaskinnak döntő bizonyítékai vannak a Litvinyenko-üggyel kapcsolatban. Trepaskin - aki államtitkok elárulásának vádjával kapta négyéves börtönbüntetését - állítólag már több évvel ezelőtt figyelmeztette Litvinyenkót arra, hogy léteznek az orosz kormány által felbérelt bérgyilkosok, akiknek a feladata Litvinyenko és mások meggyilkolása.
Lehetséges azonban, hogy Trepaskin állítólagos bizonyítékaira soha sem derül fény: a börtön szóvivője ugyanis leszögezte, hogy mivel a rab államtitkok elárulása miatt tölti börtönbüntetését, nem találkozhat más kormányok képviselőivel.
Egy további ex-KGB ügynök, az Egyesült Államokban élő Jurij Svets a héten bejelentette, hogy nemcsak azt tudja, hogy ki gyilkolta meg Litvinyenkót, de a gyilkos nevét már el is árulta a rendőrségnek. Svets állítása szerint már 2002 óta ismerte Livinyenkót, és beszélt is vele a halála napján, november 23-án. „Szeretném, ha ez a nyomozás elérné a célját, különben sok embert meg fognak még gyilkolni szerte a világon: Londonban, Washingtonban és máshol is” - jelentette ki Svets.