Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Gábor
Fenyőüzlet
Tízmilliárdos ünnepi bevételek

Egyre több bűnözői csoport szakosodik december környékén a kitermelt, árusításra készen álló fenyőfák ellopására. Egyes becslések szerint a karácsonyfabiznisz a tízmilliárd forintos forgalmat is eléri, és ehhez jön még a díszekből és szaloncukorból származó óriási bevétel.

Magyarország többnyire Dániából importálja az évi körülbelül 1,5 millió eladott karácsonyfa nagy részét. Egyes becslések szerint a valós szám ennek a duplája. A hazai magántermelők tehát csupán a kisebbik hányadát adják a fenyőforgalomnak. Egy fa kinevelése akár tíz évig is eltarthat, ezért óriási károkat okoznak azok, akik egy éjszaka akár több száz már kivágott fenyőt ellopnak. Sok gazda jelenleg is éjjel- nappal őrizteti az ültetvényét kármegelőzés céljából. A rendőrség szintén szigorított: akár az egy szál fenyőfát szállító járművet is megállíthatják, így fontos, hogy a vásárlók számlával tudják igazolni karácsonyfájuk származását.
Szakértők szerint idén kisebb lesz a kínálat a hazai piacokon, ugyanis a dániai import jelentősen mérséklődött, továbbá a hazai meleg sem tett jót a termesztett fáknak. A csökkenő kínálat várhatóan magasabb árakat fog eredményezni. Tamás évek óta árul fenyőfákat az egyik hipermarket parkolójában - legálisan. Előfordult már, hogy a szállítmánynak csak egy része érkezett meg, mert időközben, már a kamionról lelopták a fákat - meséli. Olyan fenyőtolvajokkal azonban, akik lopott árujukat még eladásra is felkínálják, csak ritkán találkozni. Általában a szép, inkább drágább fenyőket keresik az emberek, szenteste napján viszont már a selejtet is könnyű elsózni - vallja be az árus hozzátéve, hogy ezen ügyleteket „ollós, fűrészes” kozmetikai beavatkozások előzik meg.
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. tájékoztatása szerint őket senki nem kötelezi az ünnepek után kidobott fák elszállítására, mégis minden évben megteszik ezt. Hogy mindez mennyi pluszköltséget jelent a társaságnak, nem hajlandók elárulni. Az irdatlan mennyiségű száraz fenyőt aztán „energetikai célból hasznosítják”, azaz elégetik.
A karácsonyfabiznisz másik csúcsága a szaloncukor és a díszek, izzók értékesítése. Csak december hónapban mintegy 6500 tonna szaloncukor és 5000 tonna csokoládéfigura kerül értékesítésre. A karácsonyi szezonális édességek kiskereskedelmi forgalma várhatóan az idén is meghaladja a 2 milliárd forintot - állapította meg az ACNielsen piackutató vállalat. A legkeresettebbek a Mikulás-figurák, amelyeknél tavaly év végén közel 1 milliárd forint bevételt ért el a kiskereskedelem. Utánuk a Mikulás-csomagok következnek - játékkal vagy anélkül - a maguk 650 milliós forgalmával. A csoki karácsonyfadíszek, továbbá egyéb üreges figurák és adventi naptárak kiskereskedelmi eladásai 100-100 millió forint körül mozogtak 2005-ben.