Vissza a tartalomjegyzékhez

Piros Péter
Elit élet
Vitát kavart a kormányzati negyed

Naponta röpködnek a tízmilliárdok a kormányzati negyeddel kapcsolatos beruházás végössze-gét illetően, ám ezzel együtt legalább ennyi kérdés is felmerül a komplexum létjogosultságát illetően. Városfejlesztéssel és építészettel foglalkozó szakemberek már a helyszínválasztást is elhirtelenkedett döntésnek tartják, de az ellenzék továbbmegy: szerintük Gyurcsány Ferenc és a kancelláriaminiszter ingatlanspekulációja áll a háttérben.


Fotó: Trigránit

A Nyugati pályaudvar környékén épül az új kormányzati negyed - erről határozott pénteken a Fővárosi Közgyűlés ajánlása után a kabinet. A kormányhivatalok munkájának hatékonyságát elősegítő beruházás címén indított befektetés előreláthatólag 2009 közepére fejeződne be, és öt és fél ezer dolgozó számára biztosítana majd korszerű és alkalmas helyet a minisztériumi munkához. A centralizált kormányzat a munka hatékonysága mellett megtakarításokkal is járna - állítja a kormányoldal. Nem mindenki ilyen derűlátó azonban az ügy részleteinek ismeretében.
A szakértelem hiányát és a bizonytalanságot kifogásolja Szilveszter Ádám, a Budapesti Építész Kamara elnöke az építendő negyeddel kapcsolatban. A Heteknek nyilatkozó építész szerint a kormány mind a helyszín kiválasztásánál, mind a tervek elkészítésénél elmulasztotta kikérni az illetékes szakemberek véleményét. A négyzetméterek árából pedig nem lehet kiindulni - szögezte le, hozzátéve, hogy a jelenlegi politikai felfogás spekulációk és szakemberek véleménye helyett pénzfüggő politikusok véleményére alapoz. Az építész figyelmeztetése szerint, ha a mostani tendencia folytatódik, akkor nem a városban élő emberek, hanem az építtetők érdekei valósulnak meg. Ebben az esetben pedig a közösségi érdek fog kárt szenvedni.
A Fidesz is hasonló véleményen van: bár a negyed létrehozásának tervét nem kifogásolják, véleményük szerint az időzítéssel és a szakértői vélemények kérdésében fogott mellé igencsak a kormány. A párt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kabinet „kormányzati luxusnegyed” kivitelezésével foglalkozik, miközben a megszorításokkal kapcsolatos döntései megélhetési válságot okoznak Magyarországon. Szóvivőik a héten több alkalommal is kifejtették: a kormányzati negyed csak fedőnévként szolgál a miniszterelnök újabb ingatlanspekulációs ügyleteihez. Ezzel kapcsolatban Cser-Palkovics András helyettes szóvivő úgy nyilatkozott a Heteknek, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szilvássy György kancelláriaminiszter nagy volumenű, balatonőszödi ingatlanvásárlási ügyletei, valamint a 2005. évi költségvetés egymilliárd forintot eltussoló mondata miatt tartanak a pénzügyi visszaéléstől.
Cser-Palkovics azt is kifogásolta, hogy nem létezik semmiféle olyan adat vagy információ, mely alátámasztaná a negyed jelenlegi létrehozásának pozitívumait. Ha pedig létezik, „hiszen a kormány erre hivatkozik”, az nem érhető el a nagyközönség számára. Éppen ezért - mondta - a Fidesz országgyűlési határozattal áll majd elő, amelyben azt kezdeményezi, hogy az Állami Számvevőszék végezzen vizsgálatot arról, hogy a beruházás pénzügyileg szükséges-e, illetve, hogy mekkora terhet ró a költségvetésre és így végső soron az országra.
„A Nyugati pályaudvar közeli terület részben a magyar állam, részben a Magyar Államvasutak Zrt. tulajdona, ezért tulajdoni akadálya nincs a fejlesztésnek” - tudtuk meg a Kormányszóvivői Irodától. További pénzügyi konkrétumokat azonban nem tudtak elárulni, mivel végleges döntést csak december 20-án hoz a kormány az ügyben. A jelenlegi kormányzati épületek értékesítéséből a várakozások szerint befolyó százmilliárdos bevétel fennmaradó részét a szóvivői iroda tájékoztatása szerint az államadósság törlesztésére fordítják majd.