Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Titkos szolgálat
Illegalitásba vonulnak a vármegyések

Az ügyészség felül kívánja vizsgálni a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) működését, ők azonban ezt a hatalom agressziójának vélik, és illegalitásba vonulásukat tervezik. A kettős állampolgárság elvérzését kedden gyászolták, emellett a vajdasági magyarok egyik szervezetével karöltve újra kezdeményezik a témáról való népszavazást.


Toroczkai László Fotó: V. Sz.

Toroczkai László, a HVIM vezetője bejelentette, hogy nem hajlandók átadni tagnyilvántartásukat a Csongrád megyei főügyészségnek, mivel meggyőződésük szerint az a Nemzetbiztonsági Hivatalnál fog landolni. Az ügyészség a szeptemberi események után kezdeményezte a mozgalom törvényességi felülvizsgálatát, melynek részeként öt évre viszszamenőleg átnéznék a szervezet iratait is. Az adatszolgáltatás megtagadása egyúttal a HVIM végét is jelentheti, ám ők nem csüggednek: „legfeljebb illegalitásba vonulunk” - mondja elnökük, aki szerint a hivatalos működés csak egy lehetőség a magukfajta szerveződés életében. Toroczkai a „hatalom” ügyködését sejti az ügyészség igénye mögött, és úgy érzi, a végső cél a HVIM feloszlatása. Erre az esetre gondolva már létre is hoztak egy új mozgalmat Mi magunk néven.
A mozgalmár egy kínosabb összefüggésben is helyet kapott a napi sajtóban, miután a Magyar Nemzet úgy írt róla, mint aki azért kényszerült elhagyni az Esély a Stabilitásra Közalapítvány kuratóriumát, mert az egyik titkosszolgálat „foglya”. Az elnök ezt tagadja, és látni szeretné a bizonyítékokat. Addig is a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezetését vádolja a kuratóriumból való eltávolításával. Ez azért is érdekes, mert rávilágíthat a szerbiai magyar kisebbségen belül megbújó feszültségekre. A januárban esedékes szerbiai választásokra készülő VMSZ mellett ugyanis a két kisebb magyar érdekképviselet, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) Magyar Összefogás Koalíció néven választási szövetséget alakított, amelynek a listáján helyet kapott a Hatvannégy Vármegye hat délvidéki tagja is. A VMDP éppen most látott neki újabb nagyszabású aláírásgyűjtésnek a kettős állampolgárságért, így ifjúsági tagozatának nagy segítséget jelenthet majd az illegalitásba vonuló vármegyések felszabaduló energiája.
A legális működés talán utolsó mementójaként a HVIM a Fővárosi Bíróság Markó utcai épületéig menetelt, hogy elsirassa a kettős állampolgárság ügyének helyzetét, és amnesztiát követeljen a „politikai foglyoknak”. Az eseményen a köztévé székházának ostromával összefüggésben körözött Buda-házy György beszédét is lejátszották felvételről, majd tájékoztatták az egybegyűlteket, hogy december 9-én csatlakoznak a Puskás Ferencnek végtisztességet adók menetéhez, és mind oda, mind a „Kossuth téri forradalmárok lelkipásztorának” karácsonyi éjféli miséjére elvárnak minden „nemzeti érzelmű magyart”.