Vissza a tartalomjegyzékhez

Gazsó József
A cselek bűvöletében
Egyre nagyobb teret hódít a futsal

Minden eddiginél több csapat szállt harcba az idei UEFA Futsal Kupáért, és minden jel arra utal, hogy a teremfoci egyre nagyobb teret hódít magának. A napokban küzd meg az öreg kontinens 16 legjobb csapata, hogy bejusson a jövő áprilisi Final Fourba - örömünkre a Gödöllő is résztvevője a küzdelmeknek.


Fotó: AP

A futsal kifejezés hallatán jó ideig nem sokan tudták volna egyből rávágni, hogy ez a foci egyik speciális fajtája. Az elnevezés a spanyol fútbol sala kifejezésből származik, aminek jelentése teremfutball. Aki még így sem tudja, hogy miről is van szó: két ötfős csapat szerepel kézilabdapályával rendelkező teremben, játékszerük is nagyban eltér a hagyományos futball-labdáktól. Tömege nagyobb, mérete azonban sokkal kisebb a tradicionális labdákénál. Ez teszi lehetővé, hogy a játék sokkal gyorsabb lehessen, ami egyúttal nagyobb technikai felkészültséget is követel. A játékidő kétszer 20 perc, de fontos különbség, hogy itt tiszta játékidőt mérnek.
Amellett hogy az utóbbi évtizedben a futsal egyre nagyobb népszerűségnek örvend, az is megfigyelhető, hogy a nagypályás focira is hatást gyakorol. Magyarországon még ma sem tudott igazán kettéválni a futsal és a futball. A játékosok nagy része a nagypályás elfoglaltsága mellett szerepel a teremben, míg külföldön már ez is profi alapokon nyugszik. Külföldön számos példa van arra, hogy valakit a futsalból fedeznek fel. A legismertebb ilyen játékosok természetesen Brazíliából származnak, mivel a teremfoci a technikára helyezi a hangsúlyt, a brazilok ebben is nagyhatalomnak számítanak. A múltból említhetjük Pelét, Zicó-t vagy Socratest, míg korunk futsal nevelései Robinho és Ronaldinho. Nem nehéz megérteni, hogy miért is olyanok ezek a futballisták a pályán, mint akik előre látnak mindent, és miért képesek azt csinálni a labdával, amit csak akarnak. A brazil gyerekeket arra buzdítják, hogy először a futsallal ismerkedjenek meg, mert ott csak a labdával való viszony számít, s majd később, ha éreznek affinitást a hagyományos futballhoz, válthatnak, és megszerezhetik a nagypályás focihoz szükséges erőnlétet és állóképességet.
Ebből adódóan a brazil futballklubokban az utánpótlásedzők jóformán olyan gyerekekkel foglalkoznak, akik mindent tudnak a labdával.
„A futball tulajdonképpen teljesen más sportág, mint a futsal. Míg az utóbbiban az is elboldogul, aki csak technikailag képzett, ugyanaz a játékos a futballban nem tudna mit kezdeni, mert erőnlét nélkül mit sem ér a technika nagypályán. Amikor én gyerekkoromban a focira váltottam, szinte teljesen a semmiből kellett felküzdenem magam” - meséli Ricardo Gomes, egykori brazil focista, aki védő létére zsonglőrként tudott bánni a labdával. A fentieket megerősítendő álljanak itt a Werder Bremen brazil válogatott labdarúgójának, Diegónak az UEFA magazinjában elhangzott szavai: „Sokat köszönhetek a futsalnak abban, hogy jegyzett labdarúgó válhatott belőlem. A labdával megtanított megfelelően és gyorsan bánni. A pályán belüli gondolkodást egyszerűen felturbózza.”
Az edzők többsége is felismerte a futsalban rejlő lehetőségeket: José Mou-rinho is előszeretettel játszatja játékosait több csapatra osztva kispályán, mert szerinte ezek felérnek egy-egy meccsszituációval, és ez fejleszti a letámadást, illetve a rövidpasszos játékok pontosságát.
Az idén már 40 csapat rajtolt az UEFA Futsal Kupáért, ami a sportág Bajnokok Ligájának is nevezhető. Egyedüli magyarként a Gödöllőnek sikerült bejutnia a legjobb tizenhat közé, ezzel a világranglista előkelő 23. helyét foglalják el.