Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Hogyan tovább, SZDSZ?
Interjú Kuncze Gábor leköszönő pártelnökkel

A konzervatív liberális elvek határozottabb képviseletével más társadalmi csoportok felé is nyitni kellene, mert az SZDSZ kezd beszűkülni a liberalizmus egyfajta irányzatának a képviseletébe - vélekedik a nehéz helyzetbe került párt kitörési lehetőségeiről Kuncze Gábor.

Nemrégiben azt mondta, hogy az örökös haláltánc a választások körül nagyon sok energiáját vonta el. Ezek szerint nem tartja átütő sikernek az SZDSZ 2002-es és idei parlamentbe jutását.
- Annál is inkább, mert Magyarországon 15-20 százalékra tehető a liberális szavazók aránya, ennek ellenére a Szabad Demokraták Szövetségének támogatottsága évek óta 5-6 százalék. Persze, ha arra gondolok, mennyien mondták mindkét alkalommal, hogy az SZDSZ nem fog bekerülni a parlamentbe, a bejutás mégiscsak siker.
Mi az SZDSZ felelőssége a jelentős visszaesésben? Hol rontották el?
- Ha tudnánk, könnyebben találnánk meg a megoldást. Amikor 2001-ben újraválasztottak elnöknek, elolvastam a párttal kapcsolatban megjelent, velünk szimpatizáló, minket féltő politológusok, értelmiségiek írásait. Úgy öt-hatszáz oldalnyit. Olyan mértékben eltérőek, sokszor egymásnak is ellentmondóak voltak ezek az egyébként jó szándékú javaslatok, hogy azt kell mondanom: nincs egyetlen jó út, nincs egyetlen zseniális javaslat, ami mentén meg lehetne erősíteni az SZDSZ-t.
Ugyanakkor vannak olyan liberális szavazók, akik azért nem szavaznak az SZDSZ-re, mert koalícióra lépett a szocialistákkal, és vannak olyan liberálisok, akik inkább az MSZP-t támogatják, mert tőlük várják a Fidesz hatalomra jutásának megakadályozását. Ezek pedig objektív körülmények.


Fotó: Somorjai L.