Vissza a tartalomjegyzékhez

Kalmár István
F3 Makaói Nagydíj
Ugródeszka a Formula–1-be

A brit Formula-3-as bajnok Mike Conway nyerte a múlt héten megrendezett Makaói Nagydíjat Kínában. A sokáig portugál gyarmatként szolgáló délkelet-ázsiai városban megrendezett viadal ötvenhárom éve bizonyul a legnagyobb ugródeszkának a Formula-1 felé.

A Formula-3-as bajnokság 1983 óta rendszeres látogatója Makaónak. Az első versenyt Ayrton Senna nyerte, aki később három világbajnoki címet szerzett a Formula-1-ben. A harmadik helyen akkor az osztrák Gerhard Berger végzett, megnyitva ezzel maga előtt is a csúcskategória kapuit. Az 1988-as esztendőben Damon Hill végzett a második helyen. Az 1990-es év makaói versenyén gyűlt össze talán a valaha volt legerősebb mezőny: a győzelemért folyó csatát egy bizonyos Michael Schumacher és Mika Häkkinen vívta, de a mezőnyben volt Eddie Irvine, Mika Salo és Heinz-Harald Frentzen is. A versenyt végül a Formula-1 később hétszeres világbajnoka, Michael Schumacher nyerte. 1991-ben David Coulthard könyvelhette el a győzelmet, az 1995-ös versenyen pedig Ralf Schumacher végzett az első helyen.
A múlt heti versenyen a huszonhárom éves Conway már az első körben átvette a vezetést, mivel az élről induló Kobayashit, illetve Asmert az olasz di Resta kiszorította a Lisboa kanyarban, így mindhárman lecsúsztak a pályáról. Conway egyetlen vetélytársa Kohei Hirate volt, aki az utolsó előtti körben a korlátnak ütközött. A második helyen az amerikai Richard Antinucci végzett, míg a harmadik hely a Spyker Formula-1-es istálló tesztpilótájáé, Adrian Sutilé lett. „Nagyon boldog vagyok ezzel az eredménnyel - mondta a győztes Conway a verseny után -, de majdnem megállt a szívem, amikor egy pillanatra megérintettem a falat. Szerencsére nem sérült meg komolyabban az autó.” Conway a Racing versenyzőjeként ezzel a diadallal még közelebb került a feljebblépéshez. Ezt bizonygatta a pilóta versenymérnöke, James Robertson is, aki korábban olyan volánművészekkel dolgozott együtt, mint Ayrton Senna, Nelson Piquet és Ricardo Patrese.