Vissza a tartalomjegyzékhez

Danka Ildikó
Berepült a Sátán anyja
Folyékony robbanóanyagot csempésztek Ferihegyre

A november elején életbe léptetett uniós szigorítások ellenére a Kékfény riporterének sikerült folyékony robbanóanyagot átcsempésznie a Ferihegyi repülőtér biztonsági rendszerén. Ugyanezzel a típusú robbanókoktéllal akarták legutóbb az Anglia és az Egyesült Államok között közlekedő járatokat a levegőbe röpíteni.

A Magyar Televízió bűnügyi magazinjának riportere a „Sátán anyja” néven elhíresült robbanókoktél egyik adalékát egy parfümös üvegbe öntötte, majd pedig átvitte a biztonsági átvizsgáláson. Mivel az üvegben lévő folyadék nem haladta meg a száz millilitert, gond nélkül feljuthatott a gépre. Az átvilágításon csak egy - szintén tesztelésre szánt - bébiételes üveg bukott meg, amelybe egy plasztikbombát „szimbolizáló” rágógumit rejtett a stáb.
Kérdés, hogy az EU által életbe léptetett biztonsági előírások csupán az elrettentés eszközei, vagy tényleg egy, az utasok valódi védelmét kiszolgáló rendszer részei. A repteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője, Szollár Domokos elmondta a Heteknek, hogy „a Budapest Airportnak nem kommentálnia kell a szabályokat, hanem betartania”. Az EU-szabályozás lényege, hogy a legnagyobb mértékben csökkentse egy lehetséges terroristaakció kockázatát. Szollár szerint a Budapest Airport jól vizsgázott ebben a szituációban, hiszen egy decinél nagyobb kiszerelésű folyadék nem jutott át az ellenőrzésen. A szabályok pedig nem írják elő, hogy minden egyes folyadékot meg kell kóstolni, vagy bőrre kell kenni. A szóvivő állítja, hogy továbbra is szilárdan tartják magukat az EU által előírt szabályokhoz, és ezeken felül nem terveznek semmilyen szigorítást.
Egy névtelenséget kérő tűzszerész elmondta a Heteknek, hogy az utasbiztonsági ellenőrzésen átcsempészett folyadék, sajnálatos módon, kereskedelmi forgalomban bárki számára hozzáférhető. Amióta pedig az internet is a terroristák egyik fegyverévé vált, mindenféle jódos és salétromsavas robbanóanyag elkészítésének receptjét le lehet tölteni a világhálóról. A folyékony anyagok azért jelentenek egy új típusú kihívást a terrorelhárításban, mert könnyebben álcázhatók, és kis mennyiségben is hatékonyak.
Tévhit, hogy a „Sátán anyja” szagtalan - mondja a szakember, aki szerint idomított kutyával könnyedén kiszűrhető lenne. A tűzszerész nem érti, hogy ha a folyadékok ekkora kockázatot jelentenek a légi közlekedésben, miért engedik az uniós szabályok akár egy deci felvitelét is az utastérbe. „Nem igaz, hogy egy hölgy nem bír ki pár órát a parfümje nélkül” - értetlenkedik a szakember, hozzátéve, hogy ha lőszer azért nem lehet kézipoggyászban, mert egy is halálos belőle, akkor ezt az elvet miért ne lehetne átültetni a folyadékokra is? A Ferihegyen történt incidens esetén sem a biztonsági szolgálat hibázott szerinte, hanem a jogalkotó, aki a jogszabályban ekkora kockázatot vállalt. Tény ugyanis, hogyha a repülőgép utazómagasságában működésbe lép az egy decit meg nem haladó mennyiségű robbanóanyag, minimum egy ülésnyi darabot szakíthat ki a gép oldalából. A nyomáskülönbség és a légellenállás pedig „miszlikbe tudja aprítani a gépet”.
György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője a Kékfény adásában elmondta: a mostani rendszer bevezetése egy lépcsőzetes intézkedéssorozat része, aminek során folyamatosan ellenőrizni fogják a meghozott szabályok hatásosságát, és ennek megfelelően döntenek arról, hogy szükségesek-e újabb szigorítások.