Vissza a tartalomjegyzékhez

Ipolyi-Topál Gitta
Lázas ifjúság

Noha évezredeken keresztül nem okozott gondot a lázas gyermekek otthoni ellátása, manapság az anyák többsége tanácstalan, és hajlamos azonnal telefont ragadni. Pedig a lázcsillapítás nem is olyan nagy kihívás, mint gondolnánk. Nem úgy, mint a családorvosnak, akinek szó szerint kihívás egy hajnali riasztás.

Bár elég lelombozó látvány egy lázas csecsemő vagy gyermek, amint félárbócon teng-leng, fekszik egyik ágyból a másikba, esetleg fájlalja a tagjait, legalább a szülők őrizzék meg hidegvérüket. A rettegett lázgörcs a gyermekek három százalékánál fordul elő, általában gyorsan lezajlik, és nem okoz agykárosodást. (Mindazonáltal lázgörcs esetén tényleg hívjunk orvost.)
Csecsemő és totyogós gyermek számára legyen a hűtőben Germicid vagy Germicid C kúp. Ha popsiban 38 oC feletti hőt mérünk, egy kúp adandó. A művelet négy óra múlva megismételhető, ha „sima” Germicidet használtunk, és hat óra múlva, ha Germicid C-t. Ez utóbbi kúpnak van némi nyugtató hatása, elképzelhető, hogy a gyermek elszenderedik. A 6 kilogramm alatti súlyú gyermeknek hosszában elfelezett kúpot adhatunk.
Nagyobbaknak Panadol granulátumot (tasakos por) oldjunk fel vízben vagy teában, de ha lenyeli, Algopyrin is adható. 20 kilós testsúly alatt negyed, 20-40 kilóig fél, 40 kg fölött pedig egy egész tabletta. Mindezen lázcsillapítók recept nélkül kaphatók a patikákban.
Ha magas vagy nehezen csillapítható a láz, ne riadjunk vissza a hűtőfürdőtől. Kellemesen langyos vízbe ültessük a csemetét, és míg a gumikacsával lekötjük a figyelmét, alattomosan, fokozatosan engedjük hozzá a hideg vizet. A másik megoldás a vizes lepedő, fedőnevén priznic. Igen, jól emlékszünk, borzalmas, de hatásos. Feltéve, ha nem a csuklót meg a lábszárat borogatjuk, hanem a törzset, válltól combig. Amikor a lepedő átmelegedett, nem szükséges újra bevizezni, elég jól kirázni, hogy kihűljön, és újra beletekerjük a lurkót. Ha nem akarjuk, hogy az ágy és az ágynemű is vizes legyen, egy szétvágott kukazsákot teríthetünk alá.
Náthás betegség esetén ne feledkezzünk meg az orrszívó porszívóról és az orrcseppről (szintén kapható recept nélkül). Fülét fájlaló gyermek panaszain meleg kispárna vagy meleg só enyhíthet. A fent említett gyógyszerek egyébként a lázcsillapítás mellett fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek.
És mindenek előtt: nyugalom! A gyerek megérzi az édesanyán a kétségbeesést vagy kapkodást, és ehhez mérten fog egyre kiborítóbban szenvedni.