Vissza a tartalomjegyzékhez


Etelközi etimológia

A magyar világ-virágnyelv, sőt egyben minden nyelv alapja és netovábbja. Korunk elnemzetköziesedő világában a következő eszmefuttatás a magyar nyelv eredeti dicsfényét kívánja helyreállítani, és nem a nyelvtanórák szenvedő alakját létrehozni. Nem kevesebb és nem is több a célunk, mint bizonyítani, hogy a magyar minden nyelv alapja.

Álljunk a sarkunkra! - Északi-, Déli-sark (ősi magyar földterületek) -, és mondjunk nemet a rögidegen antiszkítánus pánurbanizált bankelit gyökértelenítő Mc-izációjának, mely kamatlábbal tapossa szuveníritásunkat. Megtámadhatatlan érvelésünk során az ezután következők az eddigieket, míg az alábbiak a fentieket fogják igazolni.
A kelta-germán eredet mellett érvelőknek maga az angol szó is öngól, hiszen mongol kalandozása során népünk gyakran használta - az Afrikában egyébként ma is divatos - ’ngól kifejezést…, valamint a lefejezést. Legkorábbi magyar eredetre az „early” szó tekint vissza. Jelentése: korán, mert mikor őrli a háziasszony a kávét, ha nem korán reggel, vagyis őrli mónink, ami a szó alkotójának Móni nevű feleségére utal. Apropó korán. Liftha Fejbeszáll Leszhaddelhadd arab nyelvész, ha későn is, de felismerte a szó magyar eredetét.
De honnan is jöttek a nyilaikról oly jól ismert magyarok? Erre a kérdésre a térképen látható nyíl, valamint a nyíl szó angol megfelelője, az „arrow” ad választ: Honnan jöttek? Hát arró’. A La Manche csatornán ma is láthatunk Car Ferry feliratú autószállító kompokat. Biztos kitalálták a megfejtést. A La Manche-hoz érkezve, az egyik magyar vezér, látva a kényelmes átkelési lehetőséget, így szólt barátjának: „Itt átúsznod kár, Feri!” Pedig úszni jó, különösen nyáron. A nyár, summer, sumér névre utal, ahonnan a szkíták is származnak. És ha a csatornán átkelve Angliába tartunk, az állítólag angol sport magyar gyökerét bizonyítandó, figyeljünk csak egy kicsit a futball szóra. A magyar fut szóból képződött, vagyis a futból. A hi-tech korunk elkényelmesedett társadalmának kifejezése, melyben a technika az eltunyulás, a háj kialakulását szolgálja. Bezzeg a low-tech az alacsony technika, vagy - ahogy a magyarok mondták - a ló-tek, az megdolgoztatta az izmokat. A hi-hoz hasonló hangzású sky jelentése ég, és ha valami ég, a szkályha eredménye, vagy a soft, ami lágy, mint a szaft.
És végül megdönthetetlen érvelésünk záró akkordjaként búcsúzzunk a világnyelvektől stílszerűen egy latin eredetű köszönéssel: Asztala Viszta. (Tom Page)