Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
Izraeli gyémánttozsde az Arab Emirátusban

Dubaiban, 1300 mérföldre a libanoni háborús övezettol, dacolva a világpolitikai tendenciákkal, az izraeli és arab gyémántkereskedok napjaink legnagyobb drágakoüzleteit kötik - egymással.

Az International Herald Tribune tudósítása szerint a két éve muködo Dubai Gyémánttozsdét kétségkívül a zsidó származású kereskedok uralják. Az izraeli-arab üzleti kapcsolatok itt szemlátomást csúcsra vannak járatva. „A hatvanas évek óta nem volt nyílt tere az izraeli-arab gazdasági együttmuködésnek - mondta Chantal Abboud, az antwerpeni gyémántipar bejrúti képviseloje. Most Dubai végre megteremtette ezt” - tette hozzá. Az Izraeli Gyémánttozsde elnöke, Avi Paz szerint a gyémántok és a vendégszeretet egyaránt szabadon áramlik Izrael és Dubai között. A szoros kapcsolatra eloször idén márciusban terelodött a figyelem, amikor hirtelen megsokasodtak a nézeteltérések a dubai tulajdonú és az amerikai fennhatóságú kikötok vezetosége között. Ekkor egy magas rangú izraeli felhívta az illetékes amerikai szenátort, és Dubai védelmére kelt. „Mi odautazunk, ok ideutaznak, és ez nem jelent különösebb problémát. Azt kívánnám, bárcsak mindenhol úgy fogadnának engem, mint Dubaiban” - áradozott Avi Paz. Annak ellenére, hogy izraeli útlevéllel szinte lehetetlen belépni az országba, az Egyesült Arab Emirátusokban a zsidó gyémántkereskedok szabadon üzletelnek - nem izraeli iratok segítségével. A börze adómentes tranzakcióinak köszönhetoen több mint 250 gyémántkereskedo regisztráltatta magát az elmúlt idoben. Köztük megtalálhatók zsidó származású amerikaiak, belgák és indiaiak is. Ám ezek jórészt mind kettos állampolgárságú izraeliek - mondta Noora Jamsheer, a tozsde igazgatója.
A harmincnégy napos libanoni háború is csak idolegesen tompította a kereskedési hangulatot. Az emberek itt nem keverik az üzletet a politikával. Egy háborúnak nem lehet hosszú távú hatása az itteni tozsdére - bizonygatta egy bejrúti gyémántszakérto. Ernest Blom, a Gyémánttozsdék Világszövetségének elnöke szerint: „Dubai rövid ido alatt a világ egyik legjelentosebb gyémántközpontjává vált”. Tény, hogy az arab nagyváros tavaly Belgium ötödik legnagyobb gyémántmegrendeloje lett. Ez nem kis teljesítmény, mivel Belgium szállítja a nyersgyémántot a világpiac 80 százalékának. A vevok is egyre gyakrabban keresik fel Dubait, mint antwerpeni alternatíváját. Ennek köszönhetoen a Rosy Blue Diamonds, a holland központ egyik legnagyobb szereploje éppen most tervezi áttenni székhelyét az Emirátusokba…