Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
Henriette és Marius
Hetvenöt év boldogság

Egy olyan, közel százéves házaspárról adott hírt nemrégiben a francia hírügynökség, melynek tagjai hetvenöt éve élnek meghitt házasságban, saját otthonukban: ilyenformán nem csekély hírértékkel bírnak a mai világban.

A patinás kisvárosban, Clunyban lakó pár férfitagja, Marius Therville kilencvenhét éves, a felesége, Henriette pedig kilencvenöt. „Olyanok vagyunk, mint bárki más, nálunk is voltak bajok, nehézségek, de mindig kitartottunk egymás mellett, az életünket együtt csináltuk végig. Ennek köszönhető, hogy lélekben a mai napig fiatalok vagyunk” - nyilatkozta az AFP-nek az idős hölgy, aki szerint a hosszú élet egyik titka a jó házasságban rejlik. Marius Therville, aki nyerges- és szíjgyártómester volt, 1931 októberében vette el Henriette-t. Hetven hosszú éven át dolgozott együtt feleségével, aki az üzlet vezetésében segítette őt. Életük legkeményebb időszaka akkor volt, amikor egy feljelentés következtében Mariust deportálták: 1943 decemberétől 1945 áprilisáig a buchenwaldi koncentrációs tábor foglya volt. Az üzletet akkor be kellett zárni, és felesége egyedül maradt az alig tízéves kislányukkal.
„A legnagyobb boldogságot az jelenti a számunkra, hogy máig megvagyunk egymásnak - vallja Henriette. - Ebben az életkorban úgy élhetünk a saját házunkban, hogy igazából nem szorulunk rá senkire.”
Az idős házaspár nagyon visszafogottan ünnepelte alabástromlakodalmát. Nem úgy, mint 2001-ben, a 70. évfordulójukon, amikor platinalakodalmukat nagy családi körben, két lányuk, hat unokájuk és hét dédunokájuk társaságában tartották meg. „Mostanra elfáradtunk egy kicsit, jobban szeretjük a csöndes emlékezést” - mentegetőzött a közel százéves házaspár.