Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente
Internet a kunyhóban
High-tech a harmadik világnak

Vezeték nélküli internet az ugandai vadonban, internettelefon a pásztoroknak, számítógép nincstelen gyermekeknek, avagy „100 dolláros” laptop a fejlődő országok iskoláiba. Műholdakkal a törzsi háborúk ellen, és vezeték nélküli lámpák a világ 1,6 milliárd lakosának, akik vezetékes áramszolgáltatás nélkül élnek. Nagy tervek az amerikai Szilícium-völgyből a harmadik világ szegényei számára.

Miután a fejlett országokban elterjedt a számítógép és az internet, az iparág képviselői a harmadik világot is szeretnék „behálózni”. Elmondásuk szerint elsősorban az emberbaráti szeretet és a segíteni akarás vezérli a kaliforniai menedzsereket, de nem szabad elfelejteni, hogy a harmadik világ sokkal nagyobb piacot jelenthet a fejlett országokénál, még ha jelenleg nem is fizetőképes.

Pedálos laptop

Az Inveneo San Franciscó-i non-profit társaság vezeték nélküli internethálózatot épített ki négy ugandai faluban, ahol nincs áramszolgáltatás, és a farmerek olvasni is alig tudnak. Hála a vezeték nélküli, napelemes kommunikációs rendszereknek, az ugandai Nyarukamba lakói kedvükre böngészhettek a világhálón, és telefonálhattak az internet (voip) segítségével. „Megtanulhatják, hogyan előzzék meg a betegségeket, és hogyan tehetik földjüket termékenyebbé” - állítják a finanszírozó Inveneo szakemberei. Az Inveneo iskolák és gimnáziumok számára épített ki high-tech-rendszereket Ugandában és Ghánában is. A napenergiával működő rendszerek napsütés híján pedállal is üzemeltethetőek. Az Inveneo Szváziföld és Szenegál elzárt vidékeire is be kívánja csempészni a 21. századot.

A világ legszegényebb gyermekei is kaphatnak számítógépet az ENSZ által is támogatott „100 dolláros” laptopprogram keretében. A telekommunikáció világméretű terjedésében érdekelt multik rögtön az akció mellé álltak, többek között a Google, a Nortel is a támogatók között van. Jövőre több millió laptopot osztanak majd szét Nigéria, India, Kína, Brazília, Argentína és Egyiptom szegény lakosai között. A „100 dolláros” laptop gyártási költsége valójában 140 dollár körül mozog.
A programnak persze megvannak a kritikusai, köztük a szoftvermogul Bill Gates is szkeptikus. A projekt vezetője Nicholas Negroporte szerint „a cinikusok mondjanak csak, amit akarnak, de ha az olcsó laptopok működni fognak a távoli helyeken, az majd önmagáért beszél”. A laptopok a fejlődő országok iskoláiban a tankönyveket is helyettesíthetik.

Napi egy dollár

A Világbank adatai szerint a nigériaiak 70 százaléka kevesebb, mint 1 dollárból él naponta. Bár Nigéria gazdag olajlelőhelyekkel rendelkezik, a fegyveres konfliktusok és a politikai válságok óriási szegénységben tartják Afrika legnépesebb országát. A szegénység elleni harc egyik állomása volt a NigeriaSat-1 műhold fellövése, melyet több műhold is követhet. A NigeriaSat-1 égi szemként őrködik a gyakran vandálok által rongált nigériai kőolajvezetékek felett, valamint a hatalmas országban az erdőtüzek, az áradások és a törzsi viszályok elleni küzdelemben is nagy segítség. Jövőre egy kommunikációs műhold fellövését tervezik, ami az elzárt települések elérhetőségét segítené. Indiában hasonló projektek nagyon jó eredménnyel működnek, ami biztató az afrikai nemzet számára is.

Egy amerikai cég egy napelemmel működő fényforrást dobott piacra, ami megkönnyítheti a Föld azon 1,6 milliárd lakójának életét, akik vezetékes áramellátás nélkül élnek. A szegénység legyőzésében a high-tech-rendszerek egyszerre segíthetnek és kapcsolhatják be az elzárt területeket a globalizációs folyamatba. A multik régóta szeretnék elérni a harmadik világ lakóit, akik egy-két dollárból tengetik az életüket: egymilliárd ember egy dollárja az egymilliárd dollár, ami vonzó bevétel lehet a globális nagyvállalatok számára.