Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Játék a tűzzel
Ragályként terjedő régi-új ideológia

„Kölcsönös segítségnyújtásra és toleranciára” kívánja a szászországi Parey egyik középiskolája diákjait nevelni. A múlt hét végén ennek azonban nyomát sem lehetett látni: három tanuló arra kényszerített egy 16 éves fiút, hogy az iskolaudvaron egy táblát hordozzon maga előtt a következő felirattal: „Itt én vagyok a legnagyobb disznó, zsidókkal barátkozom.”

„Ez egy olyan borzasztó dolog, amilyet pályafutásom során még nem láttam” - nyilatkozta Armin Friedrichs, Jerichower Land körzeti rendőrfelügyelője. Az eset további részleteibe a nyomozásra való tekintettel egyelőre nem kívánt betekintést adni.
A rendőrségi adatok szerint három 15-16 éves középiskolás fiú az iskolaudvaron arra kényszerítette egyik iskolatársát, hogy egy olyan rasszista versikével feliratozott táblát cipeljen maga előtt, amely még a náci időkből származik. Ekkor olyan hölgyeknek kellett hasonló táblát hordozniuk, akiknek zsidó férfiakkal volt szerelmi viszonyuk.
Az esetet egy tanár jelentette a rendőrségnek. A tanulók ellen első körben kényszerítés bűntette miatt indul nyomozás. Az államügyészség felülvizsgálja, milyen más büntető tényállás jöhet még szóba.
Szászország tartományi belügyminisztere, Holger Hövelmann (SPD) a diák nyilvános megalázását „undorító esetnek” nevezte. Hövelmann hangsúlyozta: „A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt és az SA (Rohamosztag) alázott meg nyilvánosan embereket ebben a stílusban az 1933-as hatalomátvétel után. Megdöbbentő, hogy országunkban serdülők úgy hiszik, manapság újra megengedhetnek maguknak ilyesmit.” Wolfgang Böhmer, a tartomány miniszterelnöke is megdöbbent: „Ez az eset több nézőpontból is sokkoló. Az idézet olyan időből származik, amelyet ezeknek a gyerekeknek már a szülei sem tapasztaltak. Felmerül tehát a kérdés, hogy milyen gondolkodásmód uralkodik ezeknek a fiataloknak a családjában vagy környezetében. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy milyen könnyen dobálóznak a fiatalok a náci időkből származó idézetekkel” - mondta a CDU politikusa.
A parey-i eset nemcsak a diákok közötti erőszak növekedését hozta napvilágra, de mindenekelőtt az egyre inkább terjedő szélsőjobboldali eszmék problémáját is. Németországban a hasonló bűncselekmények az év első nyolc hónapjában máris 20 százalékos növekedést mutatnak a tavalyi évhez képest.
Ebben az évben a volt NDK területén már többször is előfordult rasszista támadás: tartományi választásokon neonáci zavargások, focimeccsen rasszista bekiabálások a ghánai születésű nemzeti válogatott játékos, Gerald Asamoah ellen, külföldiek elleni agressziók Berlinben, Wismarban és Weimarban, melyekben többen is megsérültek.
Elemzők szerint a neonáci megnyilvánulások terjedése leginkább a régi NDK- államok ifjúságának körében figyelhető meg. Nyilvánvalóan sok összetevője van annak, hogy a fiatalság miért kezd egyre erősebben radikális ideológiákat követni. A legerősebb hatást mindenféle szempontból a tudatlanság jelenti, amelynek oka, hogy Németország a hatvanas években kezdett egyáltalán beszélni a holokausztról. A mostani fiatal generáció szülei úgy nőttek fel, hogy tanúi voltak annak, ahogy a német állam kártalanította a zsidókat, ami a megfelelő ismeretek nélkül heves ellenszenvet váltott ki irányukban. Másrészt a német gazdaságban is reformok bevezetésére van szükség. A lakosságot érintő megszorítások miatti elégedetlenség pedig egész Európában teret nyújt a radikális retorikának.