Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Demokráciának álcázott diktatúra
– mondja Schuster Lóránt, a Magyar Nemzeti front elnöke

Az önkormányzati választások előtt egy interjúban azt mondta: Gyurcsány Ferenc így vagy úgy, de hamarosan menni fog, mert a globális világ irányítói már nem bíznak benne. Egyelőre a miniszterelnök tartja magát…

- Ha Brzezinski, a volt amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó azt mondja, hogy Gyurcsány Ferencnek mennie kell, akkor egyértelmű, hogy az USA szempontjából a magyar miniszterelnök már több kárt okoz, mint amenynyi hasznot hoz. Az Egyesült Államok ugyanis a világ legeladósodottabb országa, így mindennap egy iksz mennyiségű pénzösszeget kell kipasszíroznia a világból. Ezért fontos nekik Magyarország is.
Ha Önök és az amerikaiak is a távozásán munkálkodnak, akkor Gyurcsány miért miniszterelnök még?
- Nem tudom megmondani, hogy mikor és hogyan lesz eltávolítva. Lehet, hogy egy hónap, lehet, hogy két év múlva. Lehet, hogy mártírt csinálnak belőle, lehet, hogy leszázalékoltatják mint beteget. Sok változat van.
Ön szerint melyik forgatókönyv fog megvalósulni?
- Nem tudom, hogy a nagy konyhában mit főztek ki, de tény, hogy a Fidesz és az MSZP megállapodott a háttérben, aranyhidat építenek az ellenségnek. Ezért nem várható gyökeres változás ebben az országban a következő négy-öt évben. Ez inkább egy folyamat lesz, amiért már most érdemes küzdeni. Ami a lényeg: nincs még egy ország, ahol egy ilyen eset után a miniszterelnök hivatalban maradhatna. A törvények alapján Gyurcsánynak börtönben lenne a helye. Az, hogy nálunk miért nem állítják bíróság elé, hát ennek kifejtése egy külön beszélgetés témája lenne.
Jogászok véleménye szerint a büntetőjogi felelősségre vonásnak vajmi kevés a realitása…
- El kell olvasni a mi jogászaink véleményét, mert azok a jogászok, akikre Ön hivatkozik, már sok mindennek bebizonyították a színét meg a fonákját is.
Hogyan ünnepelnek majd október 23-án?
- Az biztos, hogy nem veszünk részt sem a kormány, sem a Fidesz rendezvényein. Mi a hiteles ’56-osokkal ünnepelünk.
Ha jól tudom, lesz alkotmányozó nemzetgyűlés is. Ezen részt vesznek?
- Látja, ez a lényeges kérdés, hogy a magyar politikai erők - elsősorban a Fidesztől lenne ez elvárható - helyre akarják-e állítani a közel ezer évig jól működő történelmi alkotmányunkat, amit 1944-ben a német megszálláskor töröltek el. 1949-ben a bolsevikok egy másikat alkottak, a jelenlegi ez alapján született.
Mi változna, ha a régi alkotmányt visszaállítanák?
- Ugyanazt nem lehet visszaállítani, mert annak idején Horthyéknak is hét évébe került, mire aktualizálták. Azért kell új alkotmány, mert a parlamentben működő pártok alkalmatlanok a nemzet tisztességes képviseletére.
Mi köze ennek az alkotmányhoz?
- A faliszőnyeg fonákján rohangálunk, minden olyan, mintha - de mégsem. Demokráciának álcázott, jogi díszletekkel berendezett diktatúrában élünk. Ha az alkotmány megváltozna, nem fordulhatna elő, hogy a Brüsszel által jóváhagyott konvergenciaprogram keretében újabb 800 ezer embert küldenek a szegénységi szint alá a meglévő 3,2 millió mellé. Nem lehetne eladni a magyar földet - ezt a Fidesz tette lehetővé annak idején. Továbbá esküdtbíróságra is szükség lenne.
Miért?
- Mondja, van ma Magyarországon olyan bíróság, amely elítélné Gyurcsányt? Nincs. Lenne tizenkét olyan esküdt, aki elítélné? Lenne. Hát ezért.
De akkor a királyságot is vissza kellene állítani, nem?
- Megelégednék azzal is, ha először alkotmányosan működne az ország.