Vissza a tartalomjegyzékhez

Hubert József
Befuccsolt rádiók
Nincs kinek adni az évi százmilliót

Évi százmillió forinttal támogatná az ORTT a civil rádióadók működését, a pénz nagyobbik része azonban annak ellenére a testület kasszájában marad, hogy a non-profit adók közül sokan kényszerülnek pénzhiány miatt lehúzni a rolót. A digitális műsorszórás megkezdése után hazánknak akár húsz, országosan is fogható rádióállomása lehet - persze, ha lesz igény a frekvenciákra.


Fotó: Archív

Bár az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) évente mintegy százmillió forintot hirdet meg a civil rádiók támogatására, ennek az összegnek rendre alig egyharmadát veszik igénybe az érintettek. „Az alacsony kihasználtság csak első hallásra meglepő, valójában a pályázati pénzt igen szigorú feltételek mellett lehet igényelni” - magyarázta lapunknak a testület szóvivője, Vékony Éva.
A pénz általában csak az induláshoz elegendő, a nonprofit adók többsége támogatók híján nem tud sokáig a piacon maradni. Az életben maradás sokszor még a kereskedelmi rádióknak is nehéz: az elmúlt néhány évben jó pár állomás húzta le a rolót. Így hiába is keresnénk a Bridge, az Extrém, a Deejay vagy a Fiksz Rádió műsorát ma az éterben.
A legtöbb adó pénzhiány miatt kényszerült visszalépni, ám arra is van példa, hogy a frekvenciát egy másik állomásnak adták el: a 94,2 megahertzes frekvencián ma az Árpa Attila által alapított Extrém Rádió helyett a Mária Rádiót élvezhetik a népi vallásosságra és a gregoriánra szomjas hallgatók.
A jelenleg is működő civil rádiók közül többen küszködnek pénzügyi nehézségekkel. Az elsősorban a roma lakosságot megcélzó Rádió C munkatársai augusztusban kaptak utoljára fizetést. A Tilos Rádiót a költségek lefaragása - az underground adónál három alkalmazott kap munkájáért fizetést - és az adó saját üzleti vállalkozásai mellett a hallgatók felajánlásai tartják életben.
Az ORTT elnöke, Kovács György egy interjúban elmondta: a testület szerint a hazánkban jelenleg működő 50-60 rádióadó kevés.
A technikai feltételek jelenleg is adottak a további bővüléshez. Idén májusban a genfi nemzetközi frekvenciaelosztó értekezleten aláírt egyezményben hazánk kötelezettséget vállalt a digitális műsorszórásra való átállásra.
A változásnak 2012-ig teljesen végbe kell mennie. A Genfben elért eredmény összességében 8 televíziós és 3 rádiós multiplexet jelent, ami a korábbi legoptimistább várakozásoknak felel meg - összegezte az elért eredményeket a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, Pataki Dániel. Figyelembe véve, hogy egy multiplexben 4-5 tévéműsor, illetve 6-8 rádióadás sugározható, a Genfben megszerzett kapacitás 30-40 országos televízió- és mintegy 20 ugyancsak országos rádióműsor sugárzását teszi lehetővé a teljes digitális átállást követően.