Vissza a tartalomjegyzékhez

Cseszkó Tamás
Egy szobor halála
Lecsapott a Fidesz az 56-os emlékm 369 re

A városépítészeti iroda leállította Veszprémben a Rajk László építész által tervezett 1956-os emlékmű felállítását. Az új fideszes városvezetés és az iroda szakmai, míg Rajk és a volt SZDSZ-es polgármester politikai indíttatásúnak látja a döntést.


Rajk László

Rajk László még tavaly egy pályázaton nyerte el az emlékmű tervezési jogát, akkor a közgyűlés egyhangúan támogatta az építészt. Október 13-án azonban a veszprémi városépítészeti iroda az engedélyektől való eltérésre hivatkozva leállította a munkálatokat. Lindemann István, az iroda vezetője a Heteknek elmondta: Rajk László is beismerte, hogy nem az eredeti tervek szerint jártak el.
„Naivság lenne azt képzelni, hogy bárki egy ilyen döntést mindenfajta politikai egyeztetés nélkül meg merjen hozni. Ez egyértelműen politikai ügy, műszaki hibákra hivatkozva - nyilatkozta lapunknak Rajk László. - Valóban voltak eltérések, de minden ilyen esetről tájékoztattuk az önkormányzatot, és elküldtük a műszaki dokumentációját a változtatásoknak” - reagált az építész az irodavezető felvetéseire. További fontos eleme az ügynek, hogy az engedélyek beszerzése és a módosítások benyújtása az önkormányzat kötelezettsége, ezért a kivitelezők joggal gondolhatták, hogy minden rendben van. Ezt a sejtésüket amúgy az önkormányzat teljesítési igazolással is megerősítette.
„Minden építkezésen előfordul valamilyen szükséges átalakítás”- vélekedett Rajk, de Lindemann erre csak a kezét tárja szét: bármennyire is sajnálja a dolgok ilyetén alakulását, „a törvényt kötelesek betartani”.


Álom…

A két hete leköszönt SZDSZ-es polgármester, Dióssy László is Rajk mellett érvel. „Ennek az emlékműnek az előkészítését egy pályázati procedúra után fogadta el a képviselő-testület, teljesen legális módon, a célunk az volt, hogy október 23-án egy emlékművet állítsunk” - mondta lapunknak a városatya, aki meg van róla győződve, hogy a hatósági eljárás során erőltetett politikai döntéssel semmi más célja nincs az új fideszes vezetésnek, mint hogy az emlékműállítást meghiúsítsa. „Pedig egy olyan eseményről van szó, melynek összefogáson kellene alapulnia, ehelyett a jelenlegi városvezetésre jellemző konfrontációt láthatjuk” - fejezte ki szomorúságát Dióssy.
A városban elterjedt egy olyan hír is, miszerint a szintén neves szobrászművész, Melocco Miklós művét látták volna szívesebben a jobboldaliak. A volt polgármester megerősítette lapunk értesüléseit, mondván: a Fidesz és a vele választási szövetségben lévő Védegylet úgymond ellenszoborként kívánta felállíttatni Melocco művét. Lindemann István ugyanakkor arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy azt teljesen más helyszínre tervezték.


…és valóság

„Két héttel ezelőtt semmi jel nem mutatott arra, hogy probléma merülhet fel. Bizonyos vagyok abban, hogy a politika eszközeivel hatósági ügynek kívánják álcázni az emlékműállítást. Ha az előző városvezetés maradt volna, méltó módon ünnepelhettünk volna október 23-án” - summáz Dióssy László.
Rajk László reményét fejezte ki, hogy sikerül megegyezni, hiszen „egy közgyűlési határozatot csak egy másik politikai határozat tud megszüntetni, politikai döntést viszont elég könnyű megváltoztatni, amennyiben meg tudjuk győzni egymást” - mondta. Lindemann is hisz a közös nevezőben, azt azonban ő sem látja reálisnak, hogy az emlékmű elkészül október 23-ára. Lapunk megkereste Veszprém új polgármesterét, Debreczenyi Jánost és a helyi Fideszt is, ők azonban a városépítészeti iroda vezetőjéhez, Lindemann Istvánhoz irányították kérdéseinket.