Vissza a tartalomjegyzékhez


Recept
Csirkehúsos zöldséges kuszkusz

Hozzávalók: 1 bontott csirke, 3 szál újhagyma, 1 sárgarépa, 1 paszternák, 15 dkg szárazbab, 15 dkg csicseriborsó, 2 ek olaj, fél kg kuszkusz, 2 ek vaj, késhegynyi kurkuma por, 1 csomó petrezselyem, 1 ek csípős pirospaprika, csipet cayenne bors

A csirkét feldaraboljuk, az újhagymát felaprózzuk. A tisztított paszternákot (édesgyökér) négyfelé vágjuk. A babot, a csicseriborsót félig puhára előfőzzük. Egy lábosba beletesszük a feldarabolt csirkét, hagymát, megtisztított sárgarépát, paszternákot, az előfőzött babot, csicseriborsót, meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, majd felengedjük annyi vízzel, hogy épp elfedje a tartalmát. Lassú tűzön, fedő alatt 1 órán át főzzük. A végén tegyünk bele kurkumát, petrezselymet, esetleg sót. Fél kiló kuszkuszt (teljes őrlésű búzadaraféle) megpirítunk kevés olajon, majd 6 dl forrásban lévő vízbe öntjük, 2 ek vajat keverünk bele, és lassú tűzön kevergetjük kb. 6 percig, míg a daraszemek megpuhulnak-megduzzadnak. Ha kész, egy nagy tálba öntjük. A levesbe keverhetünk cayenne borsot és csípős pirospaprikát. A megfőtt csirke- és zöldségdarabokat a kuszkusz tetejére rakjuk, és a paprikás-leveses lével meglocsoljuk. (M. M.)