Vissza a tartalomjegyzékhez

Piros Péter
Kettészakított emlékezés
Több sebből vérzik az egységes ünneplés

Nem sikerült közelíteni a két politikai tömbhöz tartozó pártok és ’56-os szervezetek álláspontját a közös megemlékezéssel kapcsolatban. A forradalom ötvenedik évfordulójának ünneplését Bush látogatásához hasonló nemzetközi érdeklődés kíséri, ezért sajnos nem túlzás kijelenteni: ismét elszalasztottunk egy alkalmat, hogy egységes nemzet képét sugározzuk a nagyvilág felé. Összeállításunkban pártok, szervezetek és egyházak nyilatkoznak részvételi szándékukról és a megosztottság okairól.


Fotó: AP

Fidesz
A Fidesz-Magyar Polgári Szövetségnél lapzártánkig nem sikerült fellelni a nyilatkozattételre feljogosított személyt. Szijjártó Péter sajtótájékoztatójából azonban tudható, hogy rendezvényüket Budapesten, az Astoriánál tartják.

MDF
Az MDF Dávid Ibolya Klubrádiónak adott nyilatkozatát küldte el válaszul a kérdéseinkre:
„A párt elnöke reméli, hogy az államfő korábbi kérésével összhangban lesz együttes főhajtás október 23-án. Mi, magyar demokraták a nemzeti ünnepeinken a nemzeti összetartozást és a nemzeti egységet képviseljük. A Magyar Demokrata Fórumnak a közös ünneplés mellett kiegészítésként lesz egyéb más rendezvénye is.”

KDNP
A KDNP-t az ünnepélyes zászlófelvonáson dr. Rubovszky György frakcióvezető-helyettes úr képviseli, az Operaházban pedig - csakúgy, mint Orbán Viktor Fidesz-elnök - Semjén Zsolt KDNP-elnök is megjelenik. Az egyéb helyszíneken, ahol Gyurcsány Ferenc feltehetően megjelenik, a párt nem lesz jelen, mivel „a miniszterelnök persona non grata, azaz nem kívánatos személy a magyar politikai életben”. A párt október 23-án a Fidesszel közösen ünnepel az Astoriánál felállított színpadnál is, majd a Terror Házánál helyeznek el egy-egy szál gyertyát a tagok. Ami a nemzetközi közvéleményt, illetve a nemzetközi nyilvánosságot illeti, vajon nem tűnne-e hazugságnak egy nem létező egységet felmutatni a külföld előtt? - tette fel a kérdést lapunknak a párt szóvivője, Halász Zsuzsanna.

Magyar Kommunista Munkáspárt
„1956 nem ünnep számunkra.”

’56-os Szövetség
A szövetség az elnök szerint sok meghívót kapott, de szervezeti szinten csak október 20-án az Ajtóssy Dürer sorra megy el, ahol beszédet mond Sólyom László köztársasági elnök. „Egyébként minden tag oda megy, ahova akar, nálunk egyik színhely sincs senkinek megtiltva” - tette hozzá Sinkovics Gyula, szorgalmazzák azonban a tisztességes részvételt, bárhol is ünnepelnek tagjaik. Az egységes ünneplést viszont nem támogatják, mondván: „legyen mindenkinek szabad eldönteni, hova is akar menni”.

1956-os Magyarok Világszövetsége
Az 1956-os Magyarok Világszövetsége nem vesz részt az állami megemlékezésen, mert - mint mondják - „nem asszisztálnak egy hazug miniszterelnök tisztára mosásában”. „Nem lehet minket úgy megvenni, mint másokat” - vallják. Ehelyett saját megemlékezést tartanak.

Politikai Elítéltek Közössége
A Politikai Elítéltek Közössége nem megy el az állami ünnepségre, mivel „furcsán meghidegült a viszony” a kormánnyal. „Nem a kommunistákkal van a baj, nem is Gyurcsány Ferenc személyével, hanem balatonőszödi beszéde tette megosztottá a közvéleményt, így a megemlékezést is.” A PEK ezért egy több ’56-os szervezetet összefogó megemlékezésen vesz részt, melyet a Szabadságharcosokért Közalapítvány szervez. Október 20-án az Ajtóssy Dürer soron, 23-án a műegyetemi emlékműavatáson és felvonuláson jelennek meg. 27-én Vácott, majd pár nappal később Szolnokon emlékeznek.

Történelmi Igazságtétel Bizottság
A TIB sem megy el a hivatalos állami ünnepségsorozatra, mivel szerintük a mostani kormány „nem ünnepelheti komolyan” a forradalmat, hiszen ha az győzött volna, ők most nem lennének a jelenlegi pozíciójukban. Helyette 23-án a Bem térre mennek fél 10-re. Utána a sorrend: temető, Korvin köz, majd Műegyetem. Ott saját kegyhelyet avatnak, melynél Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke mondja a felavató beszédet. Szerintük csak hazugság (értsd: a mostani vezetők legitimizálása) árán lehetne egységesebb képet mutatni az országról a nemzetközi sajtó felé.

’56-os Történelmi Alapítvány
Nem vesznek részt az állam által rendezett ünnepségen - tudatta lapunkkal a szervezet titkárnője, de közelebbit nem tudott elárulni.
Magyar Katolikus Egyház
A püspöki konferencia titkárságán arról tájékoztatták a Heteket, hogy az egész püspöki kar Fatimában tartózkodik egy úgynevezett nemzeti zarándoklaton, így sajnálatukra egyetlen illetékes munkatárs sem tud rendelkezésünkre állni.

Magyarországi Református Egyház
A reformátusok saját, nagyszabású ünnepségsorozattal készülnek. A Szent István Bazilikában megrendezett ökumenikus istentiszteleten pedig társszervezőként vesznek részt a katolikus és az evangélikus egyház mellett. A Vatikánt Sodano bíboros, pápai legátus képviseli, aki XVI. Benedek pápa üdvözlő sorait osztja meg az egybegyűltekkel. Az Operaházban tartandó megemlékezésen a reformátusokat Bölcskei Gusztáv képviseli.

Magyarországi Evangélikus Egyház
Az evangélikus egyház nem tervezi a „különböző politikai színezetű emlékezések meglátogatását”, inkább saját program keretében ünnepelnek 21-én 11 órakor a Fasori Evangélikus Templomban. Véleményük szerint az ország, illetve a politikai erők jelenlegi helyzete miatt nem tanácsos számukra a pártokhoz kapcsolódó rendezvényeken való részvétel. „Az egységes részvétel amúgy is csak látszat lenne” - mondták lapunk megkeresésére. A Szent István Bazilikába természetesen ők is hivatalosak.

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
A Mazsihisz támogatja az egységes állami megemlékezést, ezért részt is vesz azon. Ezenfelül saját programot is rendez: október 22-én fél 10-kor tudományos konferenciát tartanak „Újra válaszúton” címmel. A konferencia témája a magyarországi zsidóság helyzete és az ’50-es évek kapcsolata.