Vissza a tartalomjegyzékhez

Martin Melisko
Európa nem enged
Nem támogatják a radikalizmust

Nem zavarja sem a szlovákokat, sem magát Robert Fico kormányfőt, hogy a legnagyobb kormánypártot, a Smert kizárták az Európai Szocialista Pártból. A miniszterelnök egyre népszerűbb, amit valószínűleg csak erősíteni fog, hogy az előző kormány nadrágszíjat összehúzó reformjainak köszönhetően a gazdaság is virágzásnak indult.


Fotó: AP

Jövő év júniusáig az Európai Szocialista Párt (ESP) kizárással bünteti Robert Fico pártját amiatt, mert a szélsőjobboldali megnyilvánulásairól ismert Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) alakított kormányt. A politikai elemzők véleménye nem egységes abban, hogy az eseménynek milyen következményei lehetnek Szlovákiára nézve.
A szlovák köztársasági elnök, Ivan Gašparovic például súlytalannak nyilvánította az ESP döntését, mondván, hogy ez ugyan újabb porvihart kavarhat Szlovákia körül, ami viszont hamar lecsendesedik majd. Többen viszont azt vélik, hogy bekövetkezhet az, ami Ausztriában történt, amikor Jörg Haider Szabadságpártja (FPÖ) bekerült a kormánykoalícióba: az ország diplomáciai kapcsolatai nagymértékben lebénultak.