Vissza a tartalomjegyzékhez

Göndör Ottó
Nemzeti kincs
Bocsánatot kért az elnök a bandától

A győzelmet követően gombamód kezdtek szaporodni Finnországban a Lordi játékfigurák, Lordi képregények, és készülőben van a Lordi horrorfilm a zenekar tagjainak szereplésével.


Mielőtt a finn Lordi zenekar megnyerte a májusi Eurovíziós
Dalfesztivált, számos kritika megfogalmazódott velük szemben szörnymaskarájuk vagy a színpadon felrobbantott Barbie babáik miatt.
A Dalfesztivál megnyerését követően azonban nemzeti hőssé avanzsált a démonikus kvartett, és az üzleti világ is felfigyelt rá.

Tarja Halonen finn köztársasági elnök (kis képünkön), aki a verseny előtt még azért lobbizott, hogy zárják ki a Lordit a jelöltek közül, nemrégiben egy koncertjükön nyilvánosan bocsánatot kért a zenekar tagjaitól, s egy finn, bronzkulcsos zászlót adományozott a tagoknak Finnország népszerűsítéséért végzett munkájuk elismeréseként. Sőt, Matti Vanhanen miniszterelnök egy alkalommal rózsaszínre festett ujjakkal pózolva fényképezkedett a Lordi tagjainak társaságában. Az Európai Parlament finn képviselője Alex Stubb pedig egy ízben azt nyilatkozta: „Minket, finneket úgy emlegetnek, mint az északi csoda. A Nokia és a high-tech országa, egyike a világ legversenyképesebb gazdaságának, valamint a hard rock hazája, melynek a Lordi is része.”
Miután a Hard Rock Hallelujah című szerzeményük három hónapon át vezette a finn slágerlistákat, és lemezük az Arockalypse felkerült a Top 10 eladási listára Németországban, Ausztriában és Svédországban is, a Pepsi azonnal megkezdte a Hard Drink Hallelujah szlogenű kampányát. Az Esso-hálózat a kútjainál árusított hot-dogjait szintén a „Hard Dog Hallelujah“ szlogennel forgalmazza. Egy bútorgyártó cég pedig a zenekar tagjairól mintázott kerti törpék forgalmazásába kezdett.
Rovaniemiben, énekesük szülővárosában egy teret neveztek el róla, dobosukról ifjúsági házat kereszteltek el Karkkilában, a gitárosuk volt középiskolájához közel pedig egy absztrakt rockszobrot állítottak számára emlékül. S mindezt három hónap leforgása alatt...
Dobosuk, aki korábban a Finn Lutheránus Egyház tagjaként még egyházi zenét szerzett gyermekek számára, manapság egy bestiális ember és egy földönkívüli szörny elegyét idézi meg a színpadon.