Vissza a tartalomjegyzékhez

Kánai Krisztina
Szüreti lakoma

Itt van a szüret, itt van újra, és némi késlekedéssel beérte az őszi idő is egyben. Összegyűlhetnek a rokonok, barátok, hogy a gazda egész évi munkájának gyümölcsét kosárba szedjék, és a szebb fürtök a tányéron, a kurtábbak a hordóban végezzék.

Minél érettebb a szőlő, színe annál sötétebb árnyalatú, ilyenkor a legmagasabb a cukortartalma is. Kiváló ásványianyag- és vitaminforrás (vas, kálium, magnézium, cink, szelén, foszfor, B1-, B2-, B6-, A-, E- és C-vitamin). Fogyasztása leginkább a friss gyümölcsre és a belőle készült borra korlátozódik, pedig számos ízletes étel alapjául is szolgálhat.
Húspogácsák
boros-szőlős mártásban
Hozzávalók: 50 dkg darálthús, 2 db tejbe áztatott, jól kinyomkodott zsemle, 25 dkg darált füstölt hús, 2 tojás, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kk fűszerpaprika, 3 szem őrölt szegfűbors, vágott petrezselyem, só, bors, 2 dl bor, 1dl tejszín, 2 kanál liszt, 1/2 kg szőlő.
A darált húst, zsemlét a tojással, fűszerekkel összedolgozzuk, pogácsákat formálunk belőle, majd margarinnal kikent tepsibe helyezzük őket. Borral, fólia alatt 20 percig sütjük, majd fólia nélkül további 20 percig úgy, hogy alatta pecsenyelé maradjon. A pecsenyelevet külön edénybe öntjük - ha nincs meg 2 dl, pótoljuk borral - hozzáadjuk a liszttel elkevert tejszínt, és mártássá forraljuk. Hozzákeverjük a szőlőt, és kevergetve főzzük további pár percig. Végül a szőlős mártást a húspogácsákra öntjük. Körítsük pirított mandulás rizzsel.