Vissza a tartalomjegyzékhez

Gyurácz Ottilia
A hálózat fogságában
A chaten csábították el

Több mint egy éve nincs hír arról a tizenhat éves újkígyósi kislányról, aki az interneten egy beszélgetős oldalon keresett magának barátokat. A rendőrség nem talált rá, és három hónap után lezárta a nyomozást. Uhrin Nikolettről jelen pillanatban senki sem tudja, hol lehet.


Képünk illusztráció

A koránál kicsit idősebbnek látszó, kedves arcú lány szobája lassan egy éve üresen áll. A család néhány évvel ezelőtt költözött Újkígyósra. A kislány tanulási nehézségekkel küzdött, és sokszor panaszkodott, hogy nem jön ki tanáraival és édesapjával sem. Édesanyja, aki hajnalban járt el dolgozni, és munkabeosztása miatt keveset volt otthon, lánya eltűnése óta az idegösszeomlás szélére került, és máig azon őrlődik, hol rontották el. „2004-ben kezdődött a kálváriánk, amikor Niki egyszer csak azzal jött, hogy megismerkedett az iskolában, számítástechnika órán chatelés közben egy idősebb fiúval - meséli az apuka. - Szerintem csak azért keresett beszélgetős partnereket, hogy elpanaszolja gondjait. Mivel a rossz tanulmányi eredményeit illetően sokat veszekedtünk, mondta is, hogy végre van valaki, aki megérti őt. Nikolett az elején előlünk sem titkolta új kapcsolatát. Mi sem tiltottuk el a fiútól, mert láttuk, ha ellenkeznénk, akkor az csak még nagyobb dacot váltana ki a lányból. Mivel nekünk itthon nincs számítógépünk, telefonon minden nap több órát dumáltak, és Niki szép folyamatosan leszakadt rólunk, egyre zárkózottabb lett.”
„Egyre kevesebb beleszólást hagyott az életébe, állandóan titkolózott. Úgy láttuk, a Norbi szántszándékkal telebeszélte a fejét, hogy lázadjon fel ellenünk - teszi hozzá az anyuka, aki szerint már akkor lehetett érezni, hogy ebből baj lesz. - Olyan volt, mintha előre betanult szöveget mondott volna a lányunknak. Hirtelen kevés lett számára a távkapcsolat. Találkozni akart Nikivel, mi meg nem értettük, hogy egy huszonhat éves felnőtt férfi mit akar egy tizennégy éves gyerektől. A sejtésünk beigazolódott, mert az első randevúról Niki a megbeszélthez képest egy nappal később jött haza. Amikor megjött, nem bántottuk, de megszidtuk. Niki akkor még sírt, látszott, hogy őt is bántja a dolog.”
A következő alkalommal már arra kérte Niki a szüleit, hogy a fiú náluk aludhasson. A szülők ezt nem engedték meg, amit a fiú látszólag elfogadott. Aztán 2005 februárjában Nikit nem találták otthon, csak az ágyán hagyott egy telefont, benne egy üzenettel. Az állt benne, hogyan kell Nikinek elszöknie, hogy a szülők ne vegyék észre. „Ekkor szóltunk a rendőrségnek, akik felhívták a Norbit, és hazahozatták vele Nikit. Borzasztóan nézett ki - sírja el magát az anyuka -, még a haját is befestette feketére, hogy ne ismerjék fel.”
Nikolett hazatérése után Norbert a szülők előtt közölte vele, hogy vége a kapcsolatuknak, bár az apuka meggyőződése, hogy ez is csak figyelemelterelés volt.
A megérzés beigazolódott Niki következő eltűnésével. „A rendőrség másodszorra nem vett minket komolyan - háborodik fel az apuka. - Én nem mondom, hogy mi szülők nem vagyunk hibásak, nálunk is voltak problémák. Egyszerű emberek vagyunk, én szobafestő vagyok, a feleségem hajnali fél háromkor jár dolgozni egy baromfi-feldolgozóba. Kevés időt tudtunk a lányunkkal foglalkozni. De sem a rendőrség, sem az iskola nem fogta a pártunkat. Úgy tűnt, egyszerűbb ránk fogni mindent, mint alaposan utánajárni a dolgoknak.”
Furcsa volt a szülőknek az is, hogy Norbinak nagyon sok ismerőse volt, akikkel állandóan telefonált. „Nyugtalanok voltunk, mert hallottunk arról, hogy internetes bandák arra szakosodnak, hogy lányokat csábítsanak el különféle célokra - mondja az apuka. - A rendőrök a második eltűnés után jártak ugyan egyszer a fiú szüleinél, de Nikit nem találták meg.”


Uhrin Nikolett

Az osztályfőnök azt mondta a szülőknek: nagy ritkán megengedte, hogy a gyerekek internetezzenek, amit kérdésünkre Niki egyik osztálytársa is megerősített, mondván: Niki az első fiúját is az iskolai internetezés alatt ismerte meg. „Mi az iskolát is valamilyen módon felelősnek tartjuk a dologban, mert úgy gondoljuk, hogy asszisztáltak a lányunknak a chat megismerésében - mondja az édesanya. - Ezt a fajta ismerkedést a többi osztálytársa a mai napig folytatja, ebből áll az életük. Nikit a mai napig várjuk haza, és persze megbocsátottunk neki. Ma már sok mindent másképp csinálnék. Ha újra elölről kezdhetném Niki nevelését, sokkal több időt töltenék vele, és így a beszélgetésekre is több időnk jutna. Talán másképp alakultak volna a dolgok.”
Megkerestük az iskolát is, de az igazgató kérdésünkre határozottan azt állította, hogy számítástechnika óra alatt a gyerekek nem tudnak szert tenni chat-kapcsolatokra, mivel erre sem idejük, sem engedélyük nincsen. A gyerekek szerint viszont egy ismeretséghez három perc is elég. Az osztálytársak és az osztály-főnök is megerősítették, hogy a kislány sokat panaszkodott amiatt, hogy nem jön ki édesapjával.
„Nikolett családi háttere nem volt problémásabb az átlagosnál. Ilyen alapon a gyermekek nyolcvan százaléka világgá mehetne, ami azt jelenti, hogy siralmas állapotban vannak a mai családok - mondta el lapunknak Niki gyámügyi előadója, Zsótér Ambrusné gyámügyi főtanácsos, akinek meggyőződése: a kislány eltűnésének fő oka, hogy egy eleve problémás életkorban a chaten megismert férfi komoly befolyása alá került, aki teljesen a szülők ellen fordította őt. - A szülők meg tehetetlenek voltak a családjukba szabályosan betelepedő fiúval szemben, mert nem akarták elveszíteni a lányukat. Az anyának van már két felnőtt gyermeke, akikkel semmi probléma nincsen. A fiú és családja többször is félrevezették a hatóságokat a kislány hollétével kapcsolatban, ezért sem értem, miként lehet, hogy a rendőrség nem kutakodott tovább utánuk, és három hónap múltán eredménytelenül zárult le a nyomozás.”
A késégbeesett szülők sem értik a hatóságok passzivitását, és egyelőre nem látnak más kiutat, mint magánnyomozót fogadni, de sajnos ezt - sokakhoz hasonlóan - ők sem engedhetik meg maguknak.