Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

El Nem Kötelezett Konferencia

A héten közel száz fejlődő ország képviselői találkoznak a kubai Havannában, az El Nem Kötelezett Országok Konferenciáján. A hatnapos tanácskozássorozatra, amelynek fő témája Afrika helyzete, többek között Ahmadinezsád iráni, Basar Asszad szíriai és Kim Dzsong Il észak-koreai elnököt is várják, valamint várhatóan Kofi Annan ENSZ-főtitkár is tiszteletét teszi. A mozgalom a hidegháború idején kezdődött 1979-ben, amikor a két világpólussal sem szemben, sem mellett nem álló országok Havannában megalapították a szövetséget, és kinyilvánították, hogy küzdenek az imperializmus, a gyarmatosítás és az újragyarmatosítás, az apartheid, a rasszizmus, valamint a cionizmus ellen.

180 ezer kurd élete szárad a lelkén

Szaddam Husszein iraki diktátor második perének tárgyalása során újabb megdöbbentő eseményekre derült fény. Az Anfal hadművelet során olyan vegyi anyagokkal gyilkoltak le kurd lázadókat, amelyeket Irak mezőgazdasági célokra kapott. A tárgyalások során kiderült, hogy egész falvakat pusztítottak el mustárgázzal és idegmérgekkel. Emberek ezreit hurcolták el, hogy kísérletezzenek rajtuk, településeket tettek a földdel egyenlővé, és számtalan fiatal férfi tűnt el. Sokan akkor haltak meg, amikor a mérgező gázfelhők elől öszvéreken a hegyekbe próbáltak menekülni, a katonai helikopterek viszont tüzet nyitottak rájuk. Szaddám Huszeint hét társával együtt népirtással vádolják, amelynek legsúlyosabb büntetése akasztás általi halál.

Montenegró: kormánypárti biztos többség

Megszerezte a parlamenti mandátumok abszolút többségét a hétvégi montenegrói választásokon a kormányon lévő, és az országot a függetlenség kivívásáig elvezető balközép koalíció. Milo Djukanovic miniszterelnök koalíciója 41 mandátumhoz jutott a 81 tagú parlamentben, vagyis megszerezte az abszolút többséget. „Ez Montenegró Európa-barát politikájának a győzelme” - szögezte le Djukanovic, aki a kampány során az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való közeledésre helyezte a hangsúlyt. Az Európai Bizottság tisztességesnek és szabadnak találta a montenegrói választásokat.