Vissza a tartalomjegyzékhez


Kiátkozó üzenet
A Vatikán a keresztény cionizmus ellen

Ritkán látható egységben intézett támadást a keresztény cionizmus ellen négy közel-keleti egyház vezetője azzal a váddal, hogy a cionizmusról szóló keresztény tanítás „a faji kizárólagosságot, és az örökké tartó háborút” segíti elő.

Augusztus 22-én hozták nyilvánosságra a „Jeruzsálem Nyilatkozat a Keresztény Cionizmus ellen” című dokumentumot, amelyet a most távozó vatikáni nuncius, Michel Sabbah latin pátriárka, Swerios Malki Mourad, a Szíriai Ortodox Egyház érseke, Riah Abu el-Assal, az episzkopális egyház püspöke, és Munib Younan, a lutheránus egyház püspöke írt alá.
Az egyházvezetők a keresztény cionizmust „hamis tanításnak” nevezték, „amely megrontja a szeretet, igazság és megbékélés bibliai üzenetét”, valamint elutasítottak minden együttműködést a cionista csoportokkal az amerikai és izraeli kormányokban, mivel azok „Palesztinára akarják kényszeríteni egyoldalúan megállapított határaikat és uralmukat. Ez elkerülhetetlenül végtelen terrorhoz vezet, amely aláássa a közel-keleti és a világ más részein élő emberek biztonságát”.
A nyilatkozat is annak a jele, hogy a felekezetek között hatalmas küzdelem zajlik. A négy nyilatkozó egyház klérusának nagy része palesztin polgár, ebből következően az egyházak álláspontja szinte azonos a hivatalos palesztin állásfoglalásokkal. Az evangéliumi kereszténység viszont nem fogadja el a palesztin területigényeket, ami jelentős feszültséghez vezet.
Válaszképpen a keresztény-cionista csoportok is közreadtak egy nyilatkozatot, amelyben elmondták, hogy „mi is a békéért imádkozunk, de sajnálattal látjuk, hogy a jelenlegi palesztin kormány teljes mértékben Izrael elpusztítására törekszik”. A csoport mindenekelőtt azt rója fel a négy nyilatkozó egyházfőnek, hogy nagyon egyoldalúan állnak hozzá a kérdéshez, teljesen figyelmen kívül hagyják a Hamasz-kormány által képviselt terrort. „Úgy érezzük, hogy tisztelet nélkül és megvetéssel kezelnek minket, és támadásként értelmezzük a nyilatkozatot. Az egyházvezetők úgy állítják be magukat, mint az igazság, a kegyelem és a béke támogatóit. Ebből a nyilvános támadásból azonban hiányoznak ezek a tulajdonságok.”
Amerikában a keresztény cionizmus egyre nagyobb részét képviseli az Izrael-barát lobbinak. Abban hisznek, hogy a zsidóknak vissza kell térniük a Szentföldre, amit Isten Ábrahámon keresztül a zsidó népnek adott. Egy a közelmúltban végzett közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a fehér bőrű evangéliumi keresztények 69 százaléka hisz abban, hogy a zsidók jogos tulajdona a teljes Sínai-félsziget, 59 százalék gondolja úgy, hogy Izrael állama önmagában egy prófécia beteljesedése.