Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Péter
Öt éve kezdődött
Szeptember 11-e óta világméretűvé vált az iszlám terror

Egy verőfényes szeptemberi délelőtt bő egy óra leforgása alatt kétszázötven jól öltözött ember - asszony, férfi, tőzsdebróker, ingatlanjogász, divattervező - ugrott ki végső kétségbeesésében két New York-i felhőkarcoló felső emeleteiről. Ugyanitt ezer ember élve elégett, további ezerhatszázzal (köztük négyszáz tűzoltóval és rendőrrel) pedig a füst és a lezuhanó betontömbök végeztek. Négy utasszállító repülőgép semmisült meg utasaival együtt - kettő New Yorkban, az egyik Washingtonban, százhuszonöt katonát sodorva magával a pusztulásba, míg a negyedik úton a főváros felé. Öt év telt el a példátlan tömeggyilkosság-sorozat óta, de következményei azóta az egész világot megrázták.


Fotó: AP

A támadás Amerikát érte, az áldozatok túlnyomó többsége amerikai állampolgár volt. A kitervelők nyilatkozatban ismerték el felelősségüket, az elkövetők kivétel nélkül külföldi muszlimok voltak. Az eseményeket a világ jelentős részén élőben közvetítették, a helyszínen százezernél több szemtanú tartózkodott. New York és Washington csak a kezdet volt: Moszkva, Madrid, London, Jeruzsálem, Beszlán, Sharm el-Sheik, Casablanca, Netanja, Bali, Amman és Bagdad következett.

Az öt éve tartó világméretű terrorhullám elkövetői között nincsenek amerikai állampolgárok, áldozatok annál többen. A szeptember 11-ei támadások utáni napokban a világ nagy része kiállt Amerika mellett („Mindnyájan amerikaiak vagyunk” - írta címlapján a francia Le Monde). A részvét múltával azonban hamarosan megjelentek olyan állítások, amelyek felcserélték a terroristák és az áldozatok szerepét, mondván: nem az al-Kaida, hanem Amerika támadt saját magára. Honnan erednek és kinek az érdekében állnak azok a teóriák, amelyek saját polgárainak tudatos lemészárlásával vádolják meg az amerikai vezetőket?


Fotó: AP

A nagy hazugság

„9/11: a nagy hazugság” - ezzel a címmel jelent meg 2002 elején egy francia újságíró, Thierry Meyssan könyve, amely azóta is a szeptember 11-ei eseményekkel kapcsolatos „leleplezések” alapműve. Meyssan szerint a támadásokat nem iszlám terroristák tervelték ki és hajtották végre, hanem az amerikai kormányzatot irányító „katonai-ipari körök”. A hadiipari lobbi célja az volt, hogy ürügyet teremtsen egy közel-keleti háborúhoz az olajkészletek megszerzése érdekében. Ennek érdekében azt a látszatot keltették, mintha muszlim terroristák lettek volna a gépeltérítők. Sőt - Meyssan szerint - nem is kamikazeakció történt, hanem repülőgépnek álcázott amerikai cirkálórakéták csapódtak az épületekbe, a Világkereskedelmi Központ (WTC) tornyai pedig nem a becsapódások következtében, hanem tudatosan előidézett robbantások nyomán omlottak le.
A francia szerző hajmeresztő teóriája azóta számtalan változatban járta be az internetet. Különböző civil „vizsgálóbizottságok” alakultak, hogy kiderítsék a „9/11 igazságot”. Filmek és könyvek tucatjai eredtek a „sötét titkok” nyomába. Az „inside job” (belső akció) elmélete különösen népszerű lett Európában és a muszlim világban. „A nagy hazugság” állításait Magyarországon is felhasználták szélsőjobboldali kiadványok és publicisták az Egyesült Államok elleni szidalmaik alátámasztására.
Thierry Meyssan könyve megjelenése után néhány nappal meghívást kapott az Arab Liga vezetőitől, hogy Abu Dhabiban egy konferencián arab diplomaták és újságírók előtt fejtse ki álláspontját arról, ki áll az amerikai merényletek hátterében. „Nyilvánvaló, hogy a szeptemberi támadásokat nem követhették el az arab-muszlim világból származó külföldi terroristák - még ha a résztvevők közül néhányan muszlimok is voltak -, hanem csak az Egyesült Államok terroristái” - jelentette ki Meyssan 2002. április 8-án az Arab Liga rendezvényén. Ezek után nem csoda, hogy könyve bestseller lett a muszlim világban, ahol a Gallup 2002. tavaszán készült nemzetközi felmérése szerint az emberek 90 százaléka Amerikát tartotta felelősnek a támadásokért. Meyssan amúgy egyetlen közvetlen bizonyítékot sem idéz elmélete alátámasztására, de ez nem akadályozta meg abban, hogy megírja „a nagy hazugság” folytatását, „Pentagate” címmel. 2004-ben újabb meglepő állítással állt elő: kiderítette, hogy a beszláni kisdiákok lemészárlásáért nem csecsen-muszlim terroristák, hanem a CIA által felbérelt „zsoldosok” a felelősek, és az akció célja az volt, hogy Amerika megszerezze az ellenőrzést a Kaszpi-tenger természeti kincsei felett.
Bár nézetei neonáci körökben is népszerűek, Meyssan ateista baloldali gondolkodónak vallja magát. Az amerikai külügyminisztérium tavaly megjelent jelentése szerint Meyssan internetes újságja, a Voltaire Network az Amerika-ellenes dezinformáció egyik fő nemzetközi forrása és továbbítója. Meyssan szerint hazugság a „civilizációk konfliktusáról” beszélni, mert ez csak „az Egyesült Államok világuralmi törekvéseit szolgálja”. A francia szerző 2005-ben létrehozta a „Béketengely” elnevezésű antiimperialista fórumot a terrorizmus elleni háború leállítására, amelynek első, belgiumi konferenciáját az al-Dzsazíra arab hírtelevízió élőben közvetítette.


Fotó: AP

A Hezbollah és a négyezer hiányzó zsidó

A szeptemberi 11-ével kapcsolatos összesküvés-elméletek másik nagy csoportjába az antiszemita teóriák tartoznak. Ezek azt állítják, hogy az izraeli titkosszolgálat szervezte meg a támadást, annak érdekében, hogy belekényszerítse az Egyesült Államokat egy közel-keleti arabellenes háborúba. Az elmélet fő „bizonyítéka” szerint szeptember 11-én reggel a WTC-ben dolgozó négyezer izraeli állítólag figyelmeztetést kapott, hogy ne menjen be aznap dolgozni. Ezt a kijelentést azóta számtalan könyv és újságcikk idézte tényként, pedig eredeti forrása egy Izraellel kapcsolatban nem éppen semleges médium volt. A libanoni Hezbollah al-Manar televíziócsatornája 2001. szeptember 17-én jelentette be először, hogy „egyetlen izraeli áldozata sem volt a WTC elleni támadásnak, pedig a cionista média szerint négyezer izraeli dolgozott az épületekben”. Az al-Manar „arab diplomáciai forrásokra” hivatkozva azt állította, hogy az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sabak riasztotta a cionista munkatársakat. Az állítás egyik fele sem igaz: hét izraeli (valamint a Wall Street Journal becslése szerint összesen négyszáz különböző állampolgárságú zsidó) halt meg az ikertornyok elleni támadásokban, a sajtóban megjelent négyezres szám pedig nem a tornyokban dolgozókra vonatkozott, hanem a támadások hírére ennyi Manhattenben lakó izraeli állampolgár iránt érdeklődtek rokonaik szeptember 11-én a New York-i nagykövetségen.
Ennek ellenére a „négyezer hiányzó izraeli” legendája gyorsan bejárta az arab médiumokat, és azóta őrzi helyét a szeptember 11-ei mítoszok között. Egy másik rendszeresen idézett állítás szerint Ariel Saron miniszterelnök is tudott a készülő merényletekről, ezért mondta le tervezett New York-i utazását. A tény ezzel szemben az, hogy Saron szeptember 23-án utazott volna az Egyesült Államokba, hogy beszédet mondjon egy zsidó szervezet konferenciáján. Saron az utat szeptember 12-én mondta le, amihez az események valamint az érvényben lévő általános amerikai légtérzárlat miatt ekkor már aligha kellett jövőbelátó képesség vagy titkosszolgálati információ.
A szeptember 11-ével kapcsolatos antiszemita összesküvési elméletek „a legújabb változatai annak az évszázadok óta ismételt vádnak, miszerint a zsidók uralják és manipulálják a világ kormányait a saját érdekeinek megfelelően. Ezek a rágalmak a Cion bölcseinek a jegyzőkönyveit ültetik át a 21. századba, azt állítva, hogy a zsidók eredendően gonoszak és a világuralomra törnek. A különbség csupán annyi, hogy a Cion bölcsei helyére most a Moszad ügynökeit ültetik” - írta a Rágalmazás Ellenes Liga 2003-ban megjelent tanulmánya, amely szerint 2001 óta világméretekben ugrásszerűen megnőtt az antiszemita gyűlöletkeltés, különösen az interneten keresztül.


Fotó: AP

Az áldozatok vére

Az összesküvési elméletek következetesen figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy az elmúlt öt évben lezajlott vizsgálatok és az időközben nyilvánosságra került információk egyértelműen megállapították, hogy a támadásokért a felelősséget iszlám terroristák viselik. Oszama bin Laden többször is - legutóbb az idén május 21-én az al-Dzsazíra csatornán sugárzott hangüzenetében - elismerte, hogy személyesen ő irányította a 19 gépeltérítő akcióját. A támadás körülményeit vizsgáló amerikai bizottság jelentése szerint a szaúdi származású milliárdosnak négy-ötszázezer dollárjába került a merénylet előkészítése.
Mivel az elkövetők a támadásokban meghaltak, ezért csak a kitervelőket lehet felelősségre vonni. Oszama bin Laden ugyan a mai napig szabadlábon van, számos vezető munkatársát azonban sikerült elfogni. Közöttük a legfontosabb a pakisztáni Kalid Sejk Mohamed, aki 2003-ban került amerikai kézre. Ő bevallotta, hogy 1993-ban pénzzel támogatta az első WTC elleni bombatámadást, amelyet unokatestvére, Ramzi Juszef hajtott végre. Mohamed 1995-ben arra készült, hogy 11 amerikai repülőgépet robbantsanak fel a Csendes-óceán felett (ennek a tervnek a felelevenítésére készültek brit állampolgárságú muszlim terroristák idén nyáron). A magányos terrorstratéga 1998-ban csatlakozott a bin Laden vezette al-Kaidához, és az FBI vizsgálatai szerint ő dolgozta ki a WTC és a Pentagon elleni támadás részleteit. Elfogása előtt még résztvett a Bali szigetén nyugati turisták elleni robbantásban, valamint ő rendelte meg Daniel Pearl, a Washington Post újságírójának az elrablását és meggyilkolását.
Az al-Kaida az Amerika ellen 1998-ban kiadott fatvában három okot sorol fel, ami miatt az Egyesült Államokat meg kell büntetni: Izrael támogatását, a szaúd-arábiai katonai jelenlétét, valamint az iraki nép elnyomását. Oszama bin Laden vallási parancsa felszólította a muzulmánokat, hogy a dzsihád minden eszközével harcoljanak az Egyesült Államok és csatlósai ellen. Bin Laden számára a közvetlen irányítást a nemzetközi hajtóvadászat megnehezítette, a 2001 óta eltelt időszak eseményei mégis azt mutatják, hogy bin Laden fatvája ma is iránymutató a különböző iszlám terrorcsoportok számára.
Szeptember 11-e évfordulóján az áldozatokra való emlékezés mellett világosan ki kell mondani azt is: a New York-i tömeggyilkosságokért és a terrortámadásokban azóta lemészárolt ártatlan emberek ezreinek az életéért a felelősség az iszlámfasizmus emberiségellenes barbár eszméinek a követőit terheli. Az ártatlanok vére az ő kezükön van, de azokra is ráfröccsen, akik bármilyen megfontolásból mentegetik őket.