Vissza a tartalomjegyzékhez


Szigetet vegyenek
Privát menedékek az óceán közepén

Arisztotelész Onasszisz idejében a szigetvásárlás még nem volt több holmi divathóbortnál. Mára viszont hatalmasat fordult a világ: a sztárok és üzletemberek a világvégétől való félelmükben gondoskodnak maguknak privát menedékekről.

Farhan Vladi, a világ legsikeresebb szigetbrókere, aki pályafutása során több mint 1800 szigetet adott már el, fellebbenti a fátylat a hollywoodi sztárok és milliárdos üzletemberek legújabb hóbortjáról: „valójában a terrorizmustól való félelem áll a dolgok mögött, és az, hogy emiatt a megszokott életszínvonaluk nagy mértékben csökkenhet. A két dolog általában összekapcsolódik” - mondja Vladi, aki huszonöt évesen adta el első szigetét, és természetesen maga is boldog szigettulajdonos.
Nicolas Cage, Johnny Depp, Leonardo DiCaprio és Mel Gibson is bebiztosította már privát „óvóhelyét” arra az esetre, ha Armageddon hirtelen beköszöntene. Nem kivétel ez alól Leonardo Ferragamo olasz cipőgyáros vagy Bernard Arnault, a Louis Vuitton Moët Hennessy cégcsoport tulajdonosa sem.
A félelem mellett persze jó adag romantika is van a dologban, és az a vágy is, hogy a paparazzik végre békén hagyják őket.
Vladi elmondta, hogy a sztárok nem egyformán vásárolnak. Mel Gibson például megvette Mago szigetét a Fidzsi-szigeteken anélkül, hogy egy pillantást is vetett volna rá. Így kénytelen volt egy nagy csapat - immáron illegális bevándorlónak minősülő - kókusztermesztőt kitessékelni birtokáról. Nicolas Cage ellenben többször is megnézte vágyai tárgyát helikopterről, hogy a legmegfelelőbb színű és formájú szigetet válassza ki.
A szigetügynök nevetve meséli, hogy a sztárok általában napos, esőmentes és többnyire bő vegetációval rendelkező szigeteket szeretnének - ilyenkor jobb felvilágosítani őket, hogy a sok növénynek nem árt, ha néha esik az eső.
A telkek ára is jelentősen eltér - nem is a fekvés, hanem a felszereltség tekintetében. Szigetet lehet kapni 220 ezer euróért (ami egy kétszobás londoni lakás ára), de 10 millióért is. Kanadában már 30 ezer euróért is szerezhetünk privát szigetet, viszont nem biztos, hogy ebben az árban például a csatornázás benne van. Viszont Vladi szerint annak, aki hajlandó ennyi pénzt kifizetni egy telekért, nem lesz probléma a megfelelő ingatlan megépítése sem.
Fontos a sziget fekvése is - főleg ha atomháború fenyeget. A nukleáris felhők és a szélirány tekintetében Új-Zéland a legideálisabb, mivel fekvése miatt eléggé kívül esik a háborús konfliktuszónán, és a szél is a Déli-sark felől fúj, tehát semmi ok az aggodalomra.