Vissza a tartalomjegyzékhez

Karl Pfeifer, Bécs
Keserű pirulák a választások előtt
Osztrák vita az idősek ápolása körül

November helyett már októberben sor kerül az osztrák parlamenti választásokra. Az előrehozott dátum oka az, hogy a parlamenti pártok szerint a rövidített választási kampány egyrészt olcsóbb, másrészt az utóbbi időben kirobbant botrányok miatt jobban is teszik, ha gyorsan maguk mögött tudják a választási időszakot.


Wolfgang Schüssel

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) a korábbi felbolydulások miatt nyeregben érezte magát, biztosra vette győzelmét. Ez év elején ugyanis politikai-gazdasági felbolydulás tört ki a BAWAG, az osztrák szakszervezetek bankja körül, amivel kapcsolatban Wolfgang Schüssel kancellár meg volt győződve arról, hogy ez sokat árthat a nagy ellenzéki pártnak, az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ). A BAWAG ugyanis feltételezhetően spekulációk, illetve sikkasztások következményeképpen a csőd szélére került. A közvélemény-kutatások Schüsselt igazolták, hiszen az SPÖ politikusai és a szakszervezetek képviselői között kirobbant nyilvános vita sokkal többet ártott népszerűségüknek, mint használt.
Schüssel, aki a politikai taktika nagymestere, nemrég hatalmas öngólt lőtt, mivel az időskori ellátással kapcsolatban elindult társadalmi vitában magabiztosan jelentette be, hogy nem lát problémát ezen a területen, nem áll fent „ápolási krízishelyzet”.
Hans Weiss, Ausztria egyik legsikeresebb újságírója, akinek könyvéből, a Keserű pirulákból több mint egymillió példányt adtak el, a kérdéssel kapcsolatosan publikált egy olvasói levelet, amely hatalmas vihart kavart. Weiss saját bőrén tapasztalta az időskori ellátásban uralkodó zűrzavart, ugyanis idős édesapja ápolására egy lengyel nőt alkalmaztak - ez viszont a jelenleg hatályos osztrák törvények értelmében illegálisnak minősül. Az újságíró viszont akkor háborodott fel, amikor tudomására jutott, hogy Schüssel kancellár idős édesanyját két szlovák hölgy ápolja felváltva.


Hans Weiss

Az osztrák alkotmány szerint minden állampolgár egyenlő a törvény előtt. A gyakorlatban viszont ez azt jelenti, hogy mindenki egyenlő, de a kancellár vagy a köztársasági elnök mégis egyenlőbb egy kicsit - ha az ő családjukban történik az eset, a hatóságok mindkét szemüket behunyják. Az átlagos állampolgárnak azzal kell számolnia, hogy ha lebukik, idős hozzátartozóját beutalják valamilyen intézménybe, valamint ezertől ötezer euróig terjedő bírságra is számítania kell. A kelet-európai ápolónők ugyanis javarészt illegálisan tartózkodnak Ausztriában.
Weiss beszámolt egy kilencvenéves alsó-ausztriai asszony kálváriájáról is, akinek házában májusban egyik napról a másikra megjelentek a Pénzügyminisztérium Illegális Foglalkoztatási Osztályának ellenőrei, mivel valaki bejelentette, hogy ápolónőt foglalkoztat. Ezután nem maradt más választása, mint beköltözni egy idősek otthonába. A hölgy ekkor levélben fordult a köztársasági elnökhöz, Alsó-Ausztria tartományi főnökéhez és Wolfgang Schüssel kancellárhoz. A köztársasági elnök azt válaszolta, hogy ő nem illetékes a kérdésben. A tartományi főnök elismerte, hogy a hölgy helyzetét kiváltó törvény tényleg ellentmondásos, utasította is az illetékes kerületi hivatalnokot, hogy vizsgálja ki az ügyet, mégsem történt a kérdésben pozitív változás.
A kancellár egyáltalán nem válaszolt a levélre, és még egy lapáttal rátett az igen-csak parázs vitában lobogó tűzre. Kijelentette: „Aki velem akar kikezdeni, közvetlenül velem tegye, és ne a rokonságommal.” Hans Weiss lakonikusan válaszolt: „Nekem úgy tűnik, hogy a kancellár összekever valamit. Engem nem motivál, hogy vele packázzak, inkább a hatalmon levők hazudozása és kétszínűsége foglalkoztat.”


„Szociális állam bevándorlók helyett”

Az még kérdés, hogy sikerül-e legalizálni a jelenleg még illegálisan Ausztriában tartózkodó ápolónők munkáját, akik két hét alatt akár hatszáz-nyolcszáz eurót is megkeresnek. A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nevető harmadikként lovagolja meg a botrányokat, és már plakátokon hirdeti, hogy „inkább szociális állam, mint bevándorlás”. Sajnos azonban a kampányszlogenekkel nem lehet megoldani a komplex társadalmi gondokat vagy az idősek ápolásának problémáját.