Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Richárd
A menekülés ára
Iszlámhívő leszel, vagy meghalsz

Miután bekötötték a szemüket és hátrakötözték a kezüket, egy másik autóval egy garázsba szállították őket, ahol a következő két hétben szigorú őrizet alatt álltak. A túszok elmondták, hogy egy közös helyiségbe zárták őket, ahol a piszkos betonpadlón kellett feküdniük arccal lefelé, miközben a válluk - hátrakötözött kezüknek köszönhetően - fájdalmasan kicsavarodott.

 
Olaf Wiig és Steve Centanni a szabadulás után

Az egész világsajtót bejárta az a videofelvétel, amit a túszejtők bocsátottak a média rendelkezésére a múlt vasárnap, közvetlenül a foglyok elengedését megelőzően. A felvételen a fogva tartott férfiak bézsszínű, arab ruhákba felöltözve közölték, hogy jól vannak, és jól is bánnak velük. Ezután előre elkészített jegyzeteket olvastak fel, melyben kritizálták a nyugati beavatkozást Irakban, illetve Afganisztánban. Az akadozva felolvasott szövegben elítélték George W. Busht és Tony Blairt is, mondván, hogy ők lobbantották fel a harag lángjait a muzulmán világban. Majd külön-külön bejelentették: az eltelt két hét alatt mindketten áttértek az iszlám hitre.
Szabadon bocsátásukat követően Steve Centanni a Fox Newsnak azonnal elmondta: „Fegyverrel kényszerítettek minket, hogy áttérjünk az iszlámra. Ne értsenek félre. A legnagyobb mértékben tisztelem az iszlámot, és nagyon sok jó dolgot tanultam meg vele kapcsolatban, de ez olyan dolog volt, amit úgy éreztünk, muszáj megtennünk. Náluk voltak a fegyverek, és fogalmunk sem volt, mi fog történni” - fogalmazott Centanni. A túszdráma két hete alatt Olaf Wiig felesége, Anita McNaught televízión keresztül könyörgött férje és munkatársa elrablóinak: „Ő és kollégája, Steve, nem ezt érdemlik. Jó emberek és meg kell, hogy engedjék nekik, hogy hazajöjjenek. Kérem, engedjék őket haza! Kérem! Ő és Steve azért voltak itt (értsd: Gázában - a szerk.), mert itt akartak lenni. Újságíróként el akarták mesélni a palesztin történetet. Ők foglalkoznak a palesztin emberekkel” - könyörgött az új-zélandi feleség a fegyvereseknek.
Még nem derült fény arra, hogy a túszejtő milicistákat milyen szálak fűzik a Hamasz terrorszervezethez vagy az Al-Aksza Mártírjaihoz, amely a Mahmúd Abbász palesztin elnök által vezetett Fatah mozgalom tulajdonképpeni erőszakszervezete. Egy harmadik csoport, a Népi Ellenállási Bizottságok mindenesetre vasárnap bejelentette: közvetítőként segítettek az újságírók szabadon bocsátásáért folytatott alkuban. A két férfit elrabló fegyveresek kezdetben az Amerikában bebörtönzött muzulmánok szabadon bocsátását követelték. Az Egyesült Államok azonban határozottan elutasított bármiféle tárgyalást is az emberrablókkal.


Anita McNaught

Gázában jelenleg meglehetősen kaotikus a hangulat. A fegyveresek gyakran váltogatják kapcsolataikat, vagy éppen létrehoznak újabb és újabb militáns csoportokat. Ennek kiváltó okai gyakran nem ideológiai jellegűek, sokkal inkább személyes ügyek, munkahelyi kérdések, vagy éppen a klánok közötti erőviszonyok megváltozása. Az elmúlt két évben több mint két tucat külföldit raboltak el a gázai régióban, de mind ez ideig néhány óra után sértetlenül szabadon engedték őket. Centanni és Wiig kéthetes fogsága volt az eddigi leghoszszabb a sorban.
Amikor a két újságírót végül szabadon engedték, a Gáza városában található Beach Hotel előtt tették ki őket palesztin biztonsági tisztviselők. Az amerikai tudósító könnyezve borult kollégái nyakába a szálloda halljában, majd új-zélandi kollégájával együtt az emeletre siettek. „Jól vagyok. Egyszerűen csak boldog vagyok, hogy szabad lehetek” - nyilatkozta egy interjúban a hatvanéves férfi. „Volt, amikor azt hittem, hogy meghaltam, de nem! Annyira boldog vagyok!” - lelkendezett Centanni a Fox Newsnak adott telefoninterjúban. A kiszabadult túszok még a vasárnap folyamán találkoztak a média képviselőivel. „Szeretném mindenkinek megköszönni - hálálkodott az amerikai riporter - örülök, hogy itt lehetek. Remélem, hogy ez az eset soha egyetlen újságírót sem fog elrettenteni attól, hogy Gázába jöjjön tudósítani, mert a palesztin emberek csodálatosak és nagyon jószívűek. A világnak többet kell tudnia róluk. Ne bátortalanodjanak el” - hangzott Centanni kissé talán meglepő nyilatkozata szabadon bocsátása napján. Új-Zéland miniszterelnöke, Helen Clark is megköszönte a Palesztin Hatóságnak a túszok szabadon bocsátása érdekében tett „óriási segítségét és együttműködését”.


Olaf Wiig a milicisták felvételén - az életéért cserébe lett iszlámhívő
Fotók: AP