Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Gábor
Füstbe ment terv
Felgyújtották a gyűjtőíveket az elszakadásért küzdő aktivisták

Aláírásgyűjtést kezdeményezett Debrecen Józsa nevű városrésze az elszakadásért, mégis saját maguk semmisítették meg a gyűjtőíveket az állítólagos fenyegetések miatt. A szervezők az atrocitások hátterében az ellenérdekelt városvezetést vélik felfedezni, míg az önkormányzat illetékesei szerint pusztán a két főszervező személyes ambícióit teszik felelőssé a kialakult helyzetért.

A perpatvar az őszi választások előtt kezdődött, hiszen az önkormányzatnak állítólag jó a kapcsolata a 20 éve Debrecenhez csatolt, de a fideszes városvezetést folyamatosan bíráló józsaiakkal. Az elszakadást kezdeményezők a népszavazás kiírásához szükséges 10 százaléknyi (800 szavazat) aláírást össze is gyűjtötték, pénteken a sajtó jelenlétében mégis megsemmisítették a gyűjtőíveket.
Gyökös Szabolcs, a változások egyik kezdeményezője lapunknak elmondta, hogy két oka volt váratlan tettüknek. Elsőként az aláírókat érő sorozatos atrocitásokat jelölte meg.
A józsai lakosokat ugyanis megfenyegették, hogy nem lesz csatorna, és nemcsak a víz lesz drágább számukra, hanem a buszközlekedés is, ha aláírják a kezdeményezést - adta tudtunkra értesüléseit a szervező. A gyerekek 30 százalékát - a 15 éve megígért tanteremépítés elmaradása miatt - amúgy is naponta 8 kilométerre kell szállítani az iskolába, és Gyökös állítja, hogy Kósa Lajos polgármester levélben hívta fel a figyelmüket: nem biztos, hogy beirathatják őket a debreceni iskolába.
Az aláíróívek sajtónyilvánosság előtti elégetésének másik indoka úgy hangzik a szervezők részéről, hogy a Debrecentől 8 kilométerre fekvő, 12 ezer fős városrész csak 4 év múlva választhatna önálló képviseletet, így adnak még egy esélyt a reménybeli új városvezetésnek, hogy átgondolja a dolgot.
Az önkormányzat illetékese szerint a józsai emberek bölcsek voltak, és végül nem álltak a kezdeményezés mögé. Balázs Ákos képviselő mezei választási fogásnak véli az egész „felhajtást”, amit szerinte az is bizonyít, hogy a két kezdeményező már többször kudarcot vallott a választásokon, és állítólag idén ősszel is tervezik megmérettetésüket. Balázs Ákos hozzátette, hogy „aki ilyen kezdeményezést indít, annak nyilván számolnia kell az ellenérzéseket tápláló emberekkel, akik vérmérsékletüknek megfelelően ki is fejezik véleményüket. Ezért nem kell meglepődni a fenyegetőzések hallatán”. A képviselő úgy tudja, hogy hozzájuk éppen ellenkező tartalmú bejelentések érkeztek, miszerint az aktivisták túl agresszíven gyűjtik az aláírásokat.
Kósa Lajos levelére utalva a városatya megjegyezte, hogy az egy tényszerű tájékoztató volt, melyben a polgármester úr a valós hátrányokat tárta fel a józsaiak előtt. A megígért, majd elmaradt tanteremépítésről elmondta, hogy a fejlesztések a pályázati támogatások hiánya miatt maradtak el, miközben Józsa lakossága megduplázódott. Balázs szerint ez is mutatja, hogy az emberek szívesen választják új lakhelyül a városrészt.
Az ügy végére valószínűleg még nem lehet pontot tenni, ugyanis a kezdeményezők ígéretük szerint 4 év múlva újra próbálkoznak.


Gyökös Szabolcs


Balázs Ákos