Vissza a tartalomjegyzékhez


A multik és a bankok is viseljék a terheket

Kedden találkozott a parlamenti pártok vezetőivel Gyurcsány Ferenc, hogy a nemzeti tervezet elfogadása előtt tájékozódjon álláspontjukról. Az MDF azért nem vett részt az egyeztetésen, mert szűkösnek találta az észrevételek megvitatására rendelkezésre álló időt.


Fotók: Somorjai L.

Lapzártánk után fogadja el a kormány az euró bevezetésének előkészítését szolgáló konvergenciaprogramot, majd másnap továbbítja Brüsszelnek. A folyamat záróakkordjaként is értékelhető ötpárti konzultáció után valamennyi résztvevő elégedetlenségének adott hangot.
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője úgy értékelte a megbeszélést, hogy a kormány az „ellenzéki pártok háta mögé bújva próbálja meg a felelősséget áttolni másokra”. Beszámolója szerint a Fidesz négy javaslatcsokorral készült a megbeszélésre, de ezek közül csak a Széchenyi-vállalkozásfejlesztési alap fejlesztési tervbe emelése iránt mutatott érdeklődést a miniszterelnök. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a megbeszélést egyfajta tájékoztatásnak tekinti, mivel érdemi beleszólásuk már nincs a végleges programba. A KDNP azt javasolta, hogy a kormány kezdjen tárgyalásokat a bankokkal és a multinacionális cégekkel arról, hogy a társadalomra nehezedő terhekből vállaljanak arányos részt.
„A konvergenciaprogram arra koncentrál, hogy hogyan lehet még több pénzt elvenni a magyar emberektől” - reagált másnap Szijjártó Péter. A Fidesz kommunikációs vezetője szerint a programból nem derül ki, hogy mi a megszorítások célja, és milyen hatása lesz azoknak az államháztartásra. A szóvivő úgy véli, átgondolatlanság és kapkodás jellemzi az előkészületeket.