Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Egy éve rosszabbul álltunk
Interjú Juhász Ferenccel, az MSZP alelnökével

Az MSZP folyamatosan veszít a népszerűségéből. Pánik uralkodik a Köztársaság téren?
- Nyilván egyetlenegy párt sem örül annak, ha a közvélemény-kutatások jelzik népszerűségvesztését, de mi ezzel jó előre kalkuláltunk. Pontosan tudtuk, hogy az Új Egyensúly program és reformcsomagunk bizonyos elemei ezzel a következménynyel járnak. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy az önkormányzati választásokon azok a polgármestereink és képviselőink, akik már legalább egy évtizede bizonyítottak, sikeresen fogják venni az akadályt, és győznek a területükön.

Ha kalkuláltak a népszerűségvesztéssel, bizonnyal azt is kiszámították, hogy mikor kezd újra emelkedni a párt ázsiója, mikor felejtik el az emberek a megszorításokat. Van ilyen számítás? Esetleg a kommunikációs hibák is közrejátszhattak a leívelésben?
- Kommunikációs hibák minden nagy párt életében vannak, de ez esetben nem erről van szó. Ami velünk történik - legyünk őszinték -, bizonyos értelemben törvényszerű, hiszen az általunk meghirdetett program politikai üzenete olyan, amely az emberek élethelyzetét rövid távon mindenképpen negatívan befolyásolja. A reformcsomag előnyeit csak később fogjuk élvezni, de ehhez most - tetszik, nem tetszik - tudomásul kell venni, hogy egy nehezebb időszak következik mindnyájunk életében.
Ha visszagondolunk, egy évvel ezelőtt a közvélemény-kutatások még a mostani előnynél is nagyobb fölényt mutattak a jobboldalnak, és nézze meg, mi lett a vége. Ugyanakkor a mai gazdasági intézkedéseknél nem vehetjük számításba a négy év múlva ránk köszöntő választásokat. Nem ezen a mostani csomagon, nem a beterjesztésén múlik a jövőbeni győzelmünk, hanem annak eredményességén.
A vidéki párttagok nem mindenhol osztják az önök optimizmusát. Egységes marad az MSZP?
- Egységesek vagyunk, amit a következő négy év jó kormányzásával még jobban bizonyíthatunk. Nehéz egy választási időszakban ilyen nehéz döntéseket a választóknak elmagyarázni, de úgy gondolom, hogy jelöltjeink sikeresen kommunikálják majd az ország érdekét a választók felé.