Vissza a tartalomjegyzékhez

Cseszkó Tamás
Halálos sütemények Szombathelyen
743 adag dióskocka felelős a megbetegedésekért

Szalmonella okozta tömeges ételmérgezés szedi áldozatait Szombathelyen. Az orvosok eddig négy halálesetet hoztak összefüggésbe az egyik városi cukrászattal, a megbetegedések száma lapzártánkig megközelíti a négyszázat. A végzetes süteményből összesen 743 adag készült, az ÁNTSZ-nek ezért még eltarthat pár napig, míg az összes fogyasztót felkutatja.

Az édesség egy Szombathely melletti népszerű cukrászüzemben készült, Sén. Eddig soha semmilyen panasz nem érkezett hozzájuk, pedig esküvőkre és népesebb rendezvényekre is szállítottak süteményeket. A környékbeli lakók egy szívvel-lélekkel állnak ki a tulajdonos és gárdája mellett. Az egyik, rendszeresen nagy tételben vásárló kuncsaftjuk elmondta a Heteknek, hogy kedvesség, higiénia és pénztárcabarát ár volt jellemző a cukrászdára. Sé polgármestere, Janzsó László egy internetes portált arról biztosított, hogy a falu és az önkormányzat is maximálisan támogatja a „szerencsétlenül járt” cukrászt.
Az ÁNTSZ mindenesetre meghatározatlan időre bezáratta a diós süteményt gyártó egységet, miután múlt csütörtökön három, majd e hét keddjén további egy ember vesztette életét a helyi kórházban. A dolgozók elmondták, hogy minden esetben volt valamilyen alapbetegsége a szerencsétlenül járt, amúgy idős vagy rokkantnyugdíjas áldozatoknak. Sajnálatos módon a fertőzésre leginkább fogékony réteg fogyasztott a süteményekből. Az idős vagy legyengült szervezetű embereket szinte letaglózta a baktérium.
Felmerül ugyanakkor a bölcsődei konyhák érintőleges felelőssége is, hiszen a cukrászüzemből kiszállított süteményeket a nyugat.hu információi szerint nem tudták megfelelő hőfokon tárolni, ezért feltehetően egy hűvösnek ítélt helyet választottak számukra. Márpedig, ha a dióskocka valamelyik alkotórésze - például a dió - fertőzött volt, akkor a nem kellően hűtött helyen már megindulhatott a „salmonella enteriditis” szaporodása.
Az ÁNTSZ tájékoztatása alapján a Vas megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást rendelt el foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.
A rendőrség azt kutatja, hogy kit terhel a felelősség, hiszen sokan vannak olyanok is, akik bár ettek a süteményből, mégsem betegedtek meg, sőt akadtak olyan szerencsések is, akik pont aznap nem kívánták az édességet.
A séi cukrászüzem jelenleg is zárva tart, tulajdonosát nem sikerült elérni. A rossz nyelvek szerint elutazott, és az ügy lezárásáig nem is kíván nyilatkozni a sajtónak. A bölcsődei konyha dolgozói szintén nem szolgálhatnak semmilyen információval, mondván: központilag tiltották meg nekik. Szombathelyen az elmúlt évtizedekben nem volt a mostanihoz fogható méretű ételmérgezés, még a pápalátogatás utáni tömeges fertőzés is eltörpül emellett. Az eddigi 380 megbetegedésből 93-an szorultak kórházi kezelésre.
Kozáry Judit, az ÁNTSZ megyei tiszti főorvosa elmondta lapunknak, hogy az 50, újabbnak kikiáltott beteg esetében valójában nem új fertőzöttekről van szó, hanem olyanokról, akiknek mostanra készültek el a laboreredményeik, de ugyanazt a dióssüteményt fogyasztották, mint a többiek. Mint megtudtuk, negyvennyolcan vannak még kórházban, és már csak egyikük fekszik az intenzív osztályon. Kényelmetlen, ugyanakkor reális felvetés, hogy lesznek-e még áldozatok? A megyei tiszti főorvos erre úgy reagált, hogy nem szeretne jóslásokba bocsátkozni, de annyit biztosan kijelenthet, hogy ha betartjuk a higiéniai előírásokat, nem tudjuk megfertőzni környezetünket.