Vissza a tartalomjegyzékhez


Ítéletidő

A múlt heti számuk főcíme (Ítéletidő - Szent Jobb, tűzijáték, katasztrófa) egyszerre említi az augusztus 20-ai nemzeti ünnep állami és egyházias vonatkozásait, valamint a tragikus természeti csapást. Az egyik kereskedelmi televízióban láttam a beküldött SMS-ek között olyat, hogy a szélvihar „büntetés a hitetlen városon”.

Tisztelt Szerkesztőség!

Azt nem tudom eldönteni, hogy Budapest más nagyvárosokhoz képest mennyire hívő vagy hitetlen, de tény, hogy a vallásos emberek éppen augusztus 20-án mindent megtesznek azért, hogy az égiek jóindulatát elnyerjék Magyarország érdekében. Idén a nagyszabású körmenet csak néhány órával előzte meg a nagy vihart, sok ezer ember a Bazilika elől vonult a Duna-partra. A lap az említett címen kívül más összefüggést nem tételez fel az ünnepi események és a tragédia között, mégis hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy az ilyen egybeesés nem példa nélküli. A modern európai történelem legnagyobb természeti csapása, az 1755-ös lisszaboni földrengés szintén egyházi ünnepen, Mindenszentek napján történt.
A kataklizma nyomán kitört tűzvész és szökőár az utcákon, a templomokban és a temetőkben érte az embereket. Szerencsére a budapesti vihar ilyen pusztítást nem okozott, a történtek mégis elgondolkodtatóak.

Üdvözlettel: R. Attila, Budapest