Vissza a tartalomjegyzékhez


Pokoli pánik a korzón

Az elmúlt években rendszeresen résztvevője voltam, vagyok az augusztus 20-ai tűzijátéknak, mint perec és kürtőskalácsárus. A nemzeti ünnepre való tekintettel a hatóságok az elmúlt tíz évben nem háborgatták a kitelepült, engedélylyel nem rendelkező árusokat. Az idei év azonban más volt. A közterület felügyelet munkatársai ötezer forint helyszíni bírság kiszabása után legalább békén hagytak minket.

Tisztelt Szerkesztőség!

Nem így a BRFK jelenlévő egységei, akik belső utasítás miatt egész nap keményen léptek föl az illegális árusokkal szemben. A rendőrség a vám- és pénzügyőrséggel karöltve razziázott. A vámosok minden engedély nélküli üdítőital- és sörárust megbüntettek, volt akit meg is bilincseltek rövid időre. Az intézkedő rendőrök közül többen is elmondták, hogy a parancs felülről jött, mert a Red Bull repülőgépparádé minden konkurenciát ki akart iktatni a rendezvény ideje alatt. Nagyon valószínű, hogy egy, a tűzijátékon résztvevő magáncég a saját üzleti érdekei védelmében használta a rendőrséget, akik hatóságilag léptek fel velünk szemben.
Nem világos számomra, hogy a rendőrség miért nem volt a vihar előtt is ilyen határozott, amikor még a tömeget fel lehetett volna szólítani a terület elhagyására. Azt sem értem, hogyan tud egy cég a rendőrségnek feladatot adni, csak mert az üzleti érdekei sérelmet szenvednek rövid időre. Az elmúlt évtized során a hatóságok megértették, hogy a hozzánk hasonló árusok nem jelentenek veszélyt az ország legnagyobb szabadtéri rendezvényén a rend szempontjából sem.

Üdvözlettel: B. Gábor