Vissza a tartalomjegyzékhez

Feri bácsi
Zsíros kenyér
Feri bácsi konyhája

Véreim! Itt az idő, hogy szembenézzünk a realitásokkal! Bár az ország tőkevonzó képessége még mindig egy patkómágnesével vetekszik, a gazdaság dübörög, mint egér a Lánchídon (vagy Zetor az étolajtól), pénzügyeink pedig stabilak, hiszen már 15 éve folyamatosan 8 évnyire vagyunk az eurótól, nos, mindezek ellenére vannak hibák is! Persze csak azért, hogy kijavítsuk őket. Mivel a javítás - lánykori nevén Gyurcsány-csomag - szeptember 1-jén kezdetét vette, nézzük, mit tehetünk egyéni boldogulásunkért.

A benzináremelés ellen az egyik leghatékonyabb módszer, ha mindig tízezer forintért tankolunk!
Emellett azonban a konyhapénzt is csökkenthetjük. Íme egy ősi magyar recept: az ízletes és gazdaságos zsíros kenyéré.
Hozzávalók: zsír és kenyér. Az elkészítés módja: Ha van kenyerünk, lényegesen egyszerűbb a dolgunk, ám nézzük, mi a teendő, ha nincs. Ha van otthon kenyérsütőnk, esetleg búboskemencénk, süthetünk magunk is kenyeret. Ha sem kenyérsütőnk, sem búboskemencénk nincs, vehetünk kész kenyeret a sarki közértben.
Ha nincs sarki közért, vagy van, de elfogyott a kenyér, ez kissé kedvezőtlenebb konstelláció, mintha van kenyér, de a közért nem sarki.
Mindenesetre tételezzük fel, hogy így vagy úgy, de rendelkezünk kenyérrel.
A kenyeret éles késsel felszeleteljük, különösen ügyelve a kést tartó kezünkhöz képest a másik kezünkön lévő ujjakra. Ezekből ugyanis csak öt áll rendelkezésünkre, és akár egy elveszítése is számos kényelmetlenséggel járhat, nem beszélve a drága vérzéscsillapítóról. Már, ha egyáltalán van otthon vérzéscsillapító. De nézzük először, mi a teendő, ha nincs. Kérhetünk a szomszédtól. Ha nincs szomszédunk, vagy van, de nem hallja a csöngetést, mert áramszünet van, vagy nincs áramszünet, de süket, vagy nem süket és áram is van, de valamilyen, itt most nem részletezett okból mégsem ad vérzéscsillapítót, hívhatjuk a mentőket. Ha van telefonunk. Ha nincs, előfizethetünk, persze csak akkor, ha van pénzünk. Pénzünk viszont van, hiszen a zsíros kenyér nemcsak ízletes, de igen gazdaságos táplálék is!
Na ugye, hogy nem is olyan fájdalmas az egyensúlyteremtés!
(Az ételkülönlegességet egyébként zsírmentes változatban is elkészíthetjük, ennek neve: nem zsíros kenyér. Erős diétásoknak kenyér nélküli fogyasztása javallott.)