Vissza a tartalomjegyzékhez

E. K.
Juhsajtos cukkinilepény

Rostonsültekhez köretként, de önálló ételként is megállja a helyét a következő, könnyen elkészíthető finomság.

Hozzávalók: 1 közepes cukkini, 2 tojás,1 dl tej, 5 dkg kockára vágott juhsajt (mindenképpen juh- vagy kecskesajtot használjunk mert fanyarkás ízüknek köszönhetően ételünk is pikáns ízt kap). 10 szem fekete magozott olajbogyó szeletelve, 1 gerezd zúzott fokhagyma, oregánó, só, őrölt bors, 1 kis kanál sütőpor, liszt, olívaolaj a sütéshez. Az öntethez: 1 pohár joghurt, 1 gerezd zúzott fokhagyma, friss vagy szárított fűszerek (petrezselyem, metélőhagyma, bazsalikom), só, őrölt bors, 2 evőkanál olívaolaj.
Az öntethez a hozzávalókat elkeverjük és állni hagyjuk.
A cukkinit megmossuk, durvára reszeljük, a levét kinyomkodjuk. Sózzuk, fűszerezzük, majd hozzáadjuk a két tojást, a kockára vágott sajtot, a szeletelt olajbogyót, a fokhagymát, a tejet, és annyi sütőporral elkevert lisztet adunk hozzá, hogy palacsintatésztánál sűrűbb masszát kapjunk. Forró olajban, közepes lángon kb. 10 cm átmérőjű lepényeket sütünk, oldalanként 2-3 percig, hogy belülről is jól átsüljenek. Öntettel és friss salátával kínáljuk.