Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Nyárbúcsúztató Fonyódon

A Balaton déli partján, Somogy megye északnyugati részén található a hangulatos kisváros, Fonyód. A város vízi-közlekedésének komoly múltja van: a 16. századtól már összeköttetése volt Szigligettel. Ma Fonyódról a legsűrűbben Badacsonyra járnak a katamarán hajók, a többi kikötő átszállással érhető el. A parti sávban 2002 nyarától körbekerekezhetjük a magyar tengert akár Fenyves, akár Boglár irányába is.


A kikötő látképe

A Balatonpart leghosszabb, fonyódi mólója 464 méter, itt található a Zenepagoda, amelynek harangjátéka szórakoztatja a pihenőket. A vasútállomással szemben van a Millecentenáriumi park: az itt látható egykori Vasúti Szálloda 1897-ben épült, több évtizeden keresztül szálloda és vendéglő volt, 1985 óta középiskolai kollégium, az első Anna-bálok színhelye.
Az épülettől nem messze fekszik a Dísz tér, ahol a Zsolnay kút csobogó vize kedvelt hűsítő a nyári melegben. A József utcán az ország egyik legszebb szerpentin útjának emelkedőjén haladva a Valkó-kilátónál pihenhetünk, és megcsodálhatjuk a lenyűgöző szemközti panorámát. Innen a déli part legmagasabb pontjára, a Sipos-hegy tetejére az erdei úton juthatunk fel. A kilátóból elragadó kép tárul elénk: Keszthelytől Keneséig - a Balaton-parton egyedül erről a helyről - láthatjuk az egész Balatont. A Sipos-hegyen az erdei tornapályán elhelyezett táblák segítségével ked-vünkre megmozgathatjuk végtagjainkat. A csúcson lévő Postás-kilátó a turisták számára remek pihenő- és kilátóhely. Fonyód történelmi emlékei közül érdekes látványosság a Fácános-erődben található egykori cölöpvár, a sáncok, vizesárkok maradványai. Meleg víz után kutatva találták meg az utóvulkanizmus eredményeként létrejött szénsavas vizet, melyet 1960 óta palackoznak.
A közeli Balatonfenyvesen - mely nemzetközi lovassportjáról is híres - lovas, kocsis és kisvasutas túrákat is szerveznek.


A Sipos-hegyi kilátó
Fotók: fonyod.hu