Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Optimista vagyok
Interjú Fekete János állami díjas közgazdásszal

Ok nélkül „sír” a jegybank és azok az elemzők, akik a tönk szélén láttatják az országot - mondta a Heteknek Fekete János, az MNB egykori elnökhelyettese. A vállaltan baloldali szakember úgy véli, hogy az uniótól érkező több ezer milliárd forintnyi támogatás soha nem látott fejlődést eredményezhet. Ugyanakkor elismeri, hogy a Medgyessy-kormány túlköltekezése miatt szükségessé vált Gyurcsány-csomag nem lesz fájdalommentes.

Mivel van baj: a magyar gazdasággal vagy a költségvetéssel?
- A költségvetéssel. A baj onnan ered, hogy a bevételek nem fedezik a kiadásainkat. Deficit alakult ki, amitől sokan szinte halálra rémültek. 1800 milliárd forint körüli a hiány, ez a 23 ezer milliárdnyi GDP-nek mintegy a 8 százaléka.
Most már 10-ről beszélnek, de a maastrichti szerződésben szereplő 3 százalékhoz - az euró bevezetésének egyik feltételéhez - képest a 8 százalék is sok.
- Az Európai Unió tagállamai olyan időszakban - 1992-93 során - hozták létre a maastrichti egyezményt, amikor gyorsan fejlődött a gazdaságuk. Kimondták, hogy a tagországokban az államadósság nem lehet több, mint a GDP 60 százaléka, a költségvetés hiánya nem lehet több, mint a GDP 3 százaléka, az infláció nem lehet nagyobb, mint a három legalacsonyabb inflációt produkáló ország átlaga plusz 1,5 százalék. Időközben azonban megváltozott a helyzet, ma egy gazdasági világválság előtti állapotról beszélhetünk. Jelenleg a maastrichti egyezményt tulajdonképpen a többség nem tartja be, főképp nem a nagyok. Németország a 3 százalék alatti deficitet már a negyedik éve nem tudja produkálni. Államadósság tekintetében Belgium és Görögország 100 százalékon, Olaszország 108 százalékon áll, miközben mi ebben az évben léptük át a 60 százalékot.