Vissza a tartalomjegyzékhez

Kalmár István
Az évszázad futama
Sajtóvisszhangok a Magyar GP után

A 21. Magyar Nagydíj legnagyobb szenzációja, hogy az „újkori” Honda és Jenson Button első győzelmüket aratták. A Hungaroring története során nem volt eddig példa esőben zajló versenyre, de vasárnap ezt is megéltük. A második helyen befutó Pedro De La Rosa eddigi pályafutásának legjobb eredményét könyvelhette el, míg a BMW - Nick Heidfeld révén - első dobogós helyének örülhetett.


Fotók: AP

Az egész hétvégén nagyszerűen teljesítő Robert Kubica két pontot érő hetedik helyét később az FIA elvette, mivel a lengyel BMW-je két kilogrammal a minimális súlyhatár alatt volt. Öröm az ürömben, hogy a szimpatikus pilóta kizárásával Michael Schumacher a kilencedik helyről feljött az egy pontnak megfelelő nyolcadikra, így a német és az Alonso közötti űr tíz egységnyire csökkent. A hétszeres világklasszis elismerte, hogy ő döntött az intermediate gumik mellett, amelyek végül a túlzott kopás és Heidfelddel történt ütközése miatt a vesztét okozták.
A Red Bull hivatalosan is bejelentette hétfőn, hogy 2007-ben a David Coulthard - Mark Webber pilótapárossal szállnak harcba a világbajnoki címért.
A BMW Sauber-istállónak végleg külön válnak útjaik az 1997-es bajnok Jacques Villeneve-vel, a szezon hátralevő részében Kubica helyettesíti a kanadait.


Jenson Button

***

A 21. Magyar Nagydíj a nemzetközi sajtó tükrében:
Corriere della Sera: „Ez volt az év eddigi legbolondabb versenye.”
Il Messaggero: „Schumi-Alonso 1-0. Egy őrült futam váratlan végeredménnyel. Az embernek az volt az érzése, hogy szinte mindenki hibázik, végül azonban egy magával ragadó csatát láthattunk. Csak egy csúszós pálya kellett a régóta várt, izgalmas versenyhez. A vasárnapi futam bebizonyította, mennyire fontos a megfelelő gumiválasztás.”
La Repubblica: „Hiba és rivalizálás - a párharc tovább folytatódik. Nagyszerű, sportszerű, magával ragadó előadást láthattunk.”
Corriere dello Sport: „Hihetetlen Formula-1. Fantasztikus esős verseny Budapesten.”
Daily Mail: „Mielőtt elolvassák a következő mondatot, üljenek le, és rendeljenek maguknak egy erős italt! Jenson Button futamot nyert.”
Daily Mirror: „113 futam, 6 és fél év, 17 681 mérföld és 5 836 kör után új F1-es sztár született. Jenson Button drámai körülmények között győzött, és ezzel elhallgattatta minden kritikusát.”
AS: „Ki húzta meg azt a csavart? Egy csavar elvette tőlünk a győzelmet. Hungaroring 2006: az évszázad versenye. Soha nem fogjuk elfelejteni.”
Marca: „Ha ilyen a Formula-1, akkor ez a legszórakoztatóbb sport a világon. A Magyar Nagydíj az elmúlt évtizedek legjobb versenyeként írja be magát a történelemkönyvekbe.”
Tokyo Chunichi Sports: „Honda-diadal. Egy legenda születése. A Honda száraz gumikkal ment, amikor a többiek már cseréltek - ez a versenyképességről tesz tanúbizonyságot.”
Blick: „Budapest nedves aszfaltja néhány pilótát visszaküldött az autósiskolába.”