Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Richárd
A rettenthetetlen antiszemita
Mel Gibson búcsújárása

Gyorshajtásért és ittas vezetésért letartóztatták Mel Gibsont. A többszörös Oscar-díjas színész vadonatúj, Lexus márkájú gépkocsijával a megengedett maximális sebesség kétszeresével haladt, amikor megállították. A letartóztatás elől megpróbált megszökni, majd botrányos viselkedését a rendőrségen is folytatta: káromkodott és antiszemita kijelentéseket tett. Kijózanodása és ötezer dollár óvadék kifizetése után hosszas közleményben igyekezett megmagyarázni magatartását, elsősorban az alkohol- és kábítószer-függőségbe való többszörös visszaesésére hivatkozva.


Fotó: Reuters

„Némi alkoholfogyasztás után csütörtök éjjel csináltam néhány nagyon rossz dolgot, amit szégyellek. Autót vezettem, amit nem kellett volna, és a Los Angeles-i megyei seriff megállított. Az engem őrizetbe vevő hivatalnok csak a munkáját végezte, és szerencsésnek érzem magam, hogy még azelőtt letartóztattak, hogy valakinek kárt okoztam volna. Amikor elszállítottak, úgy viselkedtem, mint aki teljesen önmagán kívül van, és mondtam olyan dolgokat, amelyekről azt gondolom, hogy nem igazak, és megvetendőek. Nagyon sajnálok mindent, amit mondtam, és mindenkitől bocsánatot kérek, akit megbántottam. (…) Egész felnőtt koromban harcoltam az alkoholizmus betegségével, és mélységesen sajnálom ezt a borzalmas visszaesésemet” - áll Mel Gibson múlt szombaton nyilvánosságra hozott közleményében.
Gibson az esetet követően zsidó vezetőkkel is megpróbálta felvenni a kapcsolatot. Nyilvánosan bocsánatot kért a zsidó közösségtől, és találkozót kért zsidó vezetőktől, hogy kárpótolja őket. „Nincs bocsánat, és semmilyen tolerancia nem létezik az olyanok számára, akik hasonló antiszemita megjegyzéseket gondolnak vagy tesznek. Szeretnék a zsidó közösség minden tagjától bocsánatot kérni, azokért a maró és sértő szavakért, amelyeket egy rendőrtisztnek mondtam azon az estén, amikor ittas vezetésért letartóztattak - áll a közleményben. - Nemcsak bocsánatot kérek, hanem egy lépéssel továbbmegyek, és találkozni szeretnék a zsidó közösség vezetőivel, akikkel egy négyszemközti beszélgetésben meghatározhatjuk a gyógyulás megfelelő módját.” Néhány zsidó vezető, akik egy korábbi esetben elutasították Gibson bocsánatkérését, most úgy nyilatkoztak, hogy készek segíteni a színésznek a gyógyulásban. Mások viszont keserű hangot ütöttek meg: „Sokkoló, hogy valaki, aki a vagyonát a hollywoodi zsidók segítségével gyűjtötte, egy pár ital után úgy nyilatkozik, hogy gyűlöli a zsidókat. Ha nem bírod a zsidókat, ne dolgozz együtt velük” - mondja Arnon Milchan, a Mr. és Mrs. Smith című sikerfilm izraeli producere.
Abraham Foxman, a Nemzeti Rágalmazásellenes Liga vezetője szerint „boldogok vagyunk, hogy Mel Gibson végre beismerte, hogy antiszemita megjegyzéseket tett, és ezúttal őszintének hangzik a bocsánatkérése”.
A részeg filmsztárt péntek hajnalban vették őrizetbe Los Angelesben, miután a megengedett maximális sebesség több mint kétszeresével száguldozott. A szondáztatáskor kiderült, hogy véralkoholszintje a Kaliforniában megengedett 0,08 helyett 0,12 volt. Bár megpróbált megszökni, a filmsztárt bekísérték a kapitányságra; Gibson ezalatt azzal fenyegetőzött, hogy garantáltan véget vet a seriff karrierjének.
A TMZ.com című internetes magazin birtokába került a hivatalos rendőrségi jegyzőkönyv négy teljes oldala, amit később több neves újság is hitelesített. Ezekből kiderül, hogy a rendőrőrsre érkezés során a többszörös Oscar-díjas színész cifra káromkodások közepette megjegyezte: „A zsidók felelősek a világ összes háborújáért”, majd megkérdezte az őt őrizetbe vevő hivatalnokot, hogy nem zsidó-e. Gibson „ámokfutása” a kapitányságon is folytatódott: videón rögzítették, amint az egyik női alkalmazottat durván sértegette, és megpróbált a földre vizelni. A „rettenthetetlen hazafit” végül óvadék ellenében szabadon engedték.
Az eset azonban nem maradt következmények nélkül, ugyanis az ABC televíziós csatorna, ahol Gibson cége, az Icon Productions egy a holokausztról szóló rövidfilmsorozat elkészítésével lett volna megbízva, azonnal szerződést bontott a színésszel, mely döntésüket azzal indokolták, hogy Gibson nem készítette el időben a műsor forgatókönyvét.
Az elmúlt időben többen is nehezményezték Mel Gibson meglehetősen antiszemita felhangú kirohanásait. A 2004-ben forgatott Passió című filmje után elsősorban a zsidók megjelenítésének módját hányták a szemére, a múlt hét óta azonban már a Rágalmazásellenes Liga is a nyomában van az ausztrál származású színésznek. Gibsont az elmúlt években többször is megállították már ittas vezetésért, azonban a mostani eseten kívül csak egyszer büntették meg, még 1984-ben. Ő maga egy két évvel ezelőtti interjúban elismerte, hogy alkohollal és droggal való visszaélésben egyaránt bűnös. Az idén ötvenéves, hétgyermekes családapa - saját bevallása szerint - függőségei miatt már öngyilkosságot is próbált elkövetni. A pénteki eset után azonnal alkohol-elvonókúrára jelentkezett.