Vissza a tartalomjegyzékhez

Géresi Márton
A vb után sincs megállás
Menekülnek otthonról a világbajnokok

Az olaszok meglepő aranyérme éppen a világbajnokság előtt kirobbant bundabotrány miatt értékelődött fel. A világbajnoki szereplés azonban legfeljebb a hírbe hozott játékosoknak jelentett amnesztiát, az érintett kluboknak - Juventus, Milan, Fiorentina, Lazio - aligha. Az olasz szövetség első fokon rendkívül szigorú büntetésekkel sújtotta a csapatokat. Bár mind a négy klub fellebbezett, úgy tűnik, a Juve, a Lazio és a Fiorentina is a másodosztályban folytatja. Ez azt jelenti, hogy a játékosok szabadon igazolhatóvá válnak, tehát világsztárok kerülhetnek ingyen elit csapatokhoz.


Fotó: AP

A játékosok döntésében meghatározó szerepet játszik az is, hogy a nemzetközi porondon valószínűleg egy évig nem játszhatnának. Sokukat ez készteti arra, hogy megváljanak klubjuktól. Menedzsereiknél már sorban állnak a legpatinásabb európai klubok képviselői, de még a kiscsapatok is reménykedhetnek abban, hogy kifognak egy-egy nagyhalat.
A Juventus háza tájáról menekülnek a játékosok. A legsúlyosabb büntetést kapott torinóiak (a B ligát 30 pont hátránnyal kezdhetik, elvették a 2005-ös bajnoki címüket, a 2006-osat pedig nem osztják ki) újdonsült edzője, Didier Deschamps szerint is csak legközelebb három év múlva kerülhetnek ki a nemzetközi porondra. A játékosok megkörnyékezése máris megkezdődött. Lilian Thuram kijelentette, hogy nem akar a másodosztályban futballozni, és valószínűsíthető, hogy a Barcelonához igazol.
A védelemből Fabio Cannavaro eligazolása is szinte biztos. A Real Madrid állítólag szóban már megállapodott a világbajnokság legjobb védőjével, és Fabio Capello - aki a Juve kispadját hagyta ott a Madrid csábítására - is szeretné, hogy a bekk náluk focizzon. Abramovicsnak és a Chelsea-nek azonban lesz ehhez még néhány szava, ugyanis a milliárdos már tárgyalt Cannavaro menedzserével, és megtette 16 millió eurós ajánlatát.
A kapus Buffon is elhagyhatja a süllyedő hajót, őt a régóta kapusgondokkal küszködő Arsenal környékezte meg. Buffon azonban maradna Olaszországban.
A Juventus sztárjai közül egyelőre csak Del Piero jövője biztos: ő - bizonyítva az Öreg Hölgy iránti hűségét - továbbra is marad a klubnál, még ha két évig is kell a Serie B-ben rostokolnia.
A másodosztályba kötelezett klubokat nem csak a játékosok távozása sújtja: akár csődbe is mehetnek, hiszen a tévéközvetítési jogokból származó összeg és a nemzetközi szereplésért járó pénz mostantól kimarad a kasszából.
Az átigazolási időszak legaktívabb csapatainak eddig az új elnökkel rendelkező Real Madrid és az olajmágnás Roman Abramovics tulajdonában lévő Chelsea bizonyult. A brazil világbajnok Kaká iránt éppen e két klub érdeklődik a legintenzívebben. Ramón Calderón ugyanis választási kampányában kijelentette, hogy ha megválasztják, akkor az AC Milan középpályását a királyi gárdához csábítja. Abramovicsnak szintén minden pénzt megér a brazil klasszis. Kaká azonban jól érzi magát a fővárosban, így lehet, hogy jövőre is a piros-feketéket erősíti.
Az újdonsült világbajnok Andrea Pirlo távozása valószínűsíthető a leginkább. Az AC Milan és az olasz válogatott karmestere iránt a Chelsea, a Manchester United, az Arsenal, a Real Madrid és a Bayern München is élénken érdeklődik.
Elképzelhető a Milanhoz ezer szállal kötődő Gattuso távozása is, őt Sir Alex Fergusson csábítja a Manchesterhez.
A kiscsapatok közül a Tottenham jeleskedik, ahol úgy tűnik, hatalmas csapatépítésbe kezdett a vezetőség. Az angolok szeretnék megszerezni a cseh aranylabdás Pavel Nedvedet a Juventustól, akire a szintén csapatépítésbe kezdett francia Monaco is kivetette a hálóját. Fernando Torrest az Atletico Madridtól szeretnék Londonba csábítani, ám a Newcastle és a Manchester United is szeretné soraiban látni napjaink egyik legtehetségesebb focistáját.