Vissza a tartalomjegyzékhez

Cseszkó Tamás
Műbalhé egy jachtkikötő körül
Balatonlelle nem a szezonra koncentrál

„Luxusjachtkikötő épül Balatonlellén, alig egy kilométerre a meglévő két másik kikötőtől. A környéken lakók szerint a beruházással újabb partszakaszt vesznek el a nyaralóktól, és így lehetetlenné válik a pihenés” - adta hírül hétvégén az egyik kereskedelmi csatorna híradója. A műsorban megszólaló aggódó hölgy szerint a beruházással megváltoznak a partviszonyok, a víz élvezhetősége, a fürdőzési lehetőségek.


Fotó: S. L.

Az építtetők valóban nem az előírásnak megfelelően jártak el. Kling István, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség (KDKF) igazgatója elmondta a Heteknek, hogy a luxusjachtkikötőnél kikotort mederanyagot két, egymástól távol eső helyen kellett volna elteríteni, a kivitelező cég azonban ezt csupán egy partszakasznál helyezte el, és tizenháromezer köbméter helyett negyvenezer köbméter homok került a Balatonba. Az igazgató szerint így nem „strandlídósítást” követtek el, hanem tulajdonképpen megszüntették a fürdőhelyet. A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség felszólította a tulajdonost az eredeti állapot visszaállítására.
A balatonlelleiek azonban egészen máshogy vélekednek. A helyi borozó tulajdonosa szerint az egész cirkusz a polgármester lejáratásáról szól. Mint mondta, a lakosság kilencvenkilenc százalékának semmi kifogása sincs a kialakult helyzet ellen, sőt mindenki örül, hisz most már a Balatonban kisgyermekek is tudnak fürödni, ráadásul szerinte a víz így jobban tisztul. „Örülni kellene - erősíti meg a kocsmáros álláspontját egy helybéli -, a strand végre ismét elnyerte régi hírnevét.” Kling István azonban továbbra is ragaszkodik álláspontjához, és leszögezi, hogy volt ugyan egy engedély, de a beruházók az engedélytől eltérően jártak el, ezért a hatóság a szükséges intézkedéseket megtette.
Az általánostól eltérő módon nem lapunk kereste meg Kenéz István balatonlellei polgármestert, hanem az érdeklődést hallva ő hívta fel szerkesztőségünket. Elmondása szerint az ötlet annyira népszerű, hogy ha kell, demonstrálni is hajlandók. „Semmiféle szabálytalanság nem történt, az építkezés rendelkezik vízjogi engedélyekkel. Mindössze annyit követtünk el, hogy a vízszint magassága miatt a felhomokozás magasabbra sikerült, mint ahogy azt engedélyezték.” Azt is hozzátette, hogy nem raboltak el semmit, és a bulvármédiában is félreinformálták a nyilvánosságot: a hírekben megszólaltatott „helyi lakos” valójában egy balatonlellei apartmantulajdonos budapesti hölgy, aki tájékozatlansága miatt azt sérelmezte, hogy a Balatonba iszap került. „Semmilyen iszapot nem lehet találni, valójában balatoni szürkehomokról van szó” - nyugtatja meg a városatya az aggódókat.
A kereskedelmi csatorna híradójában egyébként olyan képeket is lehetett látni, amelyeken munkások akadályozzák meg, hogy az operatőr felvételeket készítsen. Kenéz azt állítja, hogy nem is a konkrét helyszínen, hanem egy apartman építkezésén forgattak, ahová még ő, a polgármester sem léphetne be. Összegzésében az „aki nem hiszi, járjon utána” módszert javasolja, és mindenkit invitál, hogy látogasson el Balatonlellére, és győződjön meg saját maga is a strand minőségéről. Az ügy azonban továbbra is jogi úton van, és ha a hatóságok diadalmaskodnak, úgy a strandot eredeti állapotába kell visszaállítani.