Vissza a tartalomjegyzékhez

Zsurkán Mariann
A harmadik évezred nőideálja
Az identitászavar diadala

Két hete megszületett a favoritpár, Angelina Jolie és Brad Pitt közös gyereke, az anya akaratából Afrikában, Namíbiában, a legnagyobb titoktartás közepette. A Shiloh Nouvel Jolie-Pitt névre hallgató sztárbébi neve mindössze annyit tesz: új messiás. A brit People és Hello! magazinok négymillió dollárt fizettek az újszülöttről készült exkluzív fotókért. A befolyó pénzösszeg egy, a harmadik világot támogató alapítvány számlájára kerül. Kérdés, hogy a sok műgonddal és külsőséggel fogalommá csiszolt színésznő képes lesz-e családja körében végre magára találni.
A Playboy magazin mindenesetre már a minap felkérte őt egy fotózásra.

A harmadik évezred nőideáljának tartott színésznő szókimondása, erőteljes egyénisége, extravaganciája révén vált hírhedtté a filmiparban is. Az sem véletlen, hogy a világhírt éppen egy akcióhősnő, a Tomb Raider főszerepe hozta meg Angelina számára: a Lara Croft-szerep kedvéért megtanulta a kick-boxot, harcművészeteket, jógát, fegyverforgatást, hogy önmaga dublőre lehessen, és hitelesen játszhasson minden jelenetet. Az azonos című animációs kult-komputerjáték főszereplője a hús-vér sztárokkal is jól felvette a versenyt, így a filmváltozat garantálta a kasszasikert. „Az egyik legnagyobb kihívást jelentő szerepem. Egy darabig azt hittem, a kitartó gyakorlás révén végül eljutok odáig, hogy minden porcikámban érzem az akcióhőst, de az az igazság, hogy nagyon nehéz nap mint nap átkapcsolni Lara-üzemmódba, és felvenni a harcot a világgal”- nyilatkozta a harmincéves hősnő.
Tulajdonképpen furcsa is lenne, ha egy hollywoodi színészházaspár gyermekéből - mondjuk - tartózkodó tanárnő válna. Az Oscar-díjas John Voight lánya már ötévesen szerepelt a tévében, és kora gyermekkorban megmutatkozott extremitása: kígyókat és gyíkokat gyűjtött. Mindig is érdekelte a halál, minden álma az volt, hogy temetésszervező legyen, és ez irányú vágyától csak az a félelem tartotta vissza, hogy egyszer élve eltemetik. John Voight akkor hagyta el családját, amikor kislánya egyéves volt, és mikor Angelina híres színésznő lett, egy közös forgatás során úgy nyilatkozott róla, hogy „súlyos mentális problémái” vannak. Ebben vélhetően van némi igazság, de nyilván Voight is többet tehetett volna azért, hogy gyermeke normális legyen. A lány a szüleitől teljes függetlenséget kapott - jobban mondva az édesanyjától, aki feláldozta karrierjét, hogy gyermekeit felnevelje. A teljes függetlenség a teljes lázadáshoz vezetett: tinédzserkorban állandóan feketében járt, a haját lilára festette. Tizennégy évesen két évig punk barátjával élt együtt anyja lakásában. Szerette az öncsonkítást, sebeket ejtett magán, amelyek ma is látszódnak a testén. Később áttért a tetoválásra, testén mindenhol hemzsegnek a keresztek, törzsi jelek, japán halálszimbólum, sárkányok, idézetek, köztük egy feminista szlogen: „Tudd a jogaid!” „Ez a tetoválás azt mutatja, hol tartok most. Soha senki nem fog többé kihasználni. Igaz, sok tetkóm van. Példámat kevés színésznő követi, pedig nincs ebben semmi különös. Aki a fél életét mások bőrébe bújva tölti, miért ne akarná megjelölni a sajátját?” - kérdezi a színésznő, aki úgy tűnik, csak az extrém külsőségekben dobzódva képes saját identitását megőrizni. Némi apahiány is belejátszhat abba, hogy fiatal kora ellenére már két házasságon is túl van. A Johnny Lee Millerrel (a Transpotting kultuszfilm főszereplője) tartott esküvőjén Jolie fekete bőrnadrágot és fehér trikót viselt, melyre saját vérével festette fel férje nevét. A frigy öt évig tartott. Angelina azt sem rejti véka alá, hogy vonzódik saját neméhez.
Az első Golden Globe-díjat a Gia (Kifutó a semmibe) című film hozta el számára, amiben Angelina egy heroin-függő, AIDS-beteg leszbikus modellt alakít. Huszonöt évesen megkapja a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart az Észvesztő című filmben nyújtott gátlástalan csábító alakításáért. Majd megismerkedik második férjével Billy Bob Thorntonnal, akivel egymás vércseppjét tartalmazó fiolát viseltek a nyakukban. A Tomb Raider kambodzsai forgatása alatt megismerte az ott élők életét, majd ENSZ-nagykövetként visszatért, és adoptált egy kambodzsai babát, Maddoxot. Második válása - férje szerint - a túlzott gyerekimádata miatt történt meg. „Mellékállásban” jótékonysági akciókon, konferenciákon vesz részt, s többek közt afgán, csecsen, afrikai menekülttáborokat látogat és támogat. 2002 óta az ENSZ Menekültügyi Főbizottságánál (UNHCR) jószolgálati nagykövetként tevékenykedik. Tapasztalatairól könyvet ír, melynek bevételét a UNHCR számlájára utalják.

Angelina Jolie-nak két örökbefogadott gyereke, a kambodzsai Maddox (négyéves) és az etióp Zahara (egyéves) mellett most született meg vér szerinti kislánya Brad Pitt-től, akivel egy éve élnek együtt. Brad Pitt Jennifer Anistont hagyta ott ötéves házasság után a vad természetű Jolie miatt. Igaz, az exara is hozzájárult a váláshoz azzal, hogy házasságkötésük óta magánnyomozóval követtette férje minden lépését, arról nem is beszélve, hogy saját karrierjét fontosabbnak tartotta a gyermekvállalásnál.