Vissza a tartalomjegyzékhez


Részletekben megbújó múlt
Hack Róbert fotókiállítása

Budapest szecessziós építészetének fényképes dokumentálását 2000-ben kezdte meg Hack Róbert fotográfus, egy, az európai szecessziós városokat összefogó, nemzetközi együttműködés keretében. A kevésbé dokumentarista jellegű, szubjektív látásmódban készült képekből kiállítás is nyílt a Budai Várban. A tárlaton bemutatott felvételek nem a látványos épületek egészére, hanem az ámulatba ejtő részletekre hívják fel a figyelmet.

A magyar főváros gyönyörű szecessziós épületei a békebeli századforduló, a kiegyezést követő évtizedek városiasodásának és polgáriasodásának mementói. A 19-20. század fordulóján virágzó szecesszió - vagy más néven „art nouveau” - elszakadást hirdetett mindattól, amit a korabeli akadémikus művészet képviselt, legfőképp a hazugnak tartott historizmus irányzataitól. Főbb jellemzői a nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek alkalmazása, „organikus” jellegű formálás. Hazánkban a szecessziót elsősorban Lechner Ödön (1845-1914) nevével kapcsolják össze, az építészt a stílus magyar meghonosítójaként tartják számon.
Hack Róbert kiállításának címe egy Ady-idézet: „Egy kis Jövő, egy kis Múlt”, ami arra utal, hogy a századforduló építésznemzedéke gyökereit bevallottan a múltban kereste, valamint arra, hogy az akkori jövő mára megörökítendő és megőrzendő múlttá vált.


Ortodox zsinagóga

A kiállítás az Örökség Galériában, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Székházában szeptember 7-ig ingyenesen látogatható, naponta 9-17 óráig. (I., Táncsics Mihály u. 1.) (M. R.)