Vissza a tartalomjegyzékhez

Szilágyi Sándor
Ahol a víz a zűr
Még a miskolci tejüzem is zacskós vizet készített

Több ezren betegedtek meg az elmúlt napokban Miskolcon, mert a város ivóvízbázisának számító karsztforrásba fertőzött víz mosódott be.


Értékeiket mentik a vízzel elöntött házak tulajdonosai Fotó: AP

Az elmúlt hetek intenzív esőzései következtében a Borsod megyei patakok és folyók áradása megdöntött minden eddigi rekordot. A Harica-patakba fulladt gyerek tragédiája a legdöbbenetesebb, ami mellett eltörpül az Ónodon, Ongán, Gesztelyen összedőlt lakóházak tulajdonosainak a kára, vagy a lillafüredi pisztrángtelep tulajdonosának vesztesége. Utóbbival ugyanis egy biztosítótársaság sem volt hajlandó biztosítást kötni szabadtéri pisztrángtenyészetére, amit pár napja elmosott az ár, így a nyolcmilliós kár a családi kasszát terheli. Az áradásoknak Miskolcon eddig még soha nem tapasztalt következménye is volt: a város ivóvízbázisának jelentős részét (mintegy 60 százalékát) biztosító karsztforrásba bemosódott egy erdei tavacskának - mint utóbb kiderült - fertőzött vize. Miskolc ivóvízkészletének 98 százalékát a Bükk-hegység karsztforrásai adják. Magyarország 3600 barlangjából több mint ezer a Bükkben található, melyek egy része víznyelőbarlang. A felszíni csapadék ezeken keresztül több kilométert vándorolva, szivárogva rengeteg helyen bukkan fel kristálytiszta formában a hegység lábainál. Így nem csoda, hogy a város a környező források vizével itatja lakóit, ami nem is okozott problémát - egészen mostanáig.
Mint Kocsis András 57 éves városlakó elmondta, június hetedikén, szerdán éjszaka a felesége rosszul lett, hányt, szédült, ment a hasa, és láza is volt. Igaz, hogy az előző napokban már sárga volt a csapvíz, de ebből nem ittak, csak forralva, levesnek használták. Másnapra a családfőn is ugyanezen tünetek jelentkeztek. Ők koplalással, ásványvízzel és teával kikúrálták magukat, de Miskolctapolcán élő lányuk és két (3 és fél éves, valamint 9 hónapos) unokájuk már rosszabbul járt. Ők kórházban kötöttek ki. Mint utóbb kiderült, Miskolcon negyvenháromezer embert érintett közvetlenül a fertőzött víz fogyasztásának lehetősége.
Június kilencedikén, pénteken a megyei ÁNTSZ beazonosította a Calici vírust mint az egyik, tizenegyedikén pedig a Campylobacter baktériumot mint másik kórokozót. Bujdosó László országos tiszti főorvos - aki ez ügyben járt itt - azt sem zárta ki, hogy akár még egy hónap múlva is tűnhetnek fel kórokozók s így betegségek, mivel például a Hepatitis A vírusnak egy hónap a lappangási ideje. A város érintett területein eddig közel kétezren fordultak orvoshoz, amiből százötven fő szorult kórházi kezelésre. Mint Koleszár Lajos, a miskolci Semmelweis Kórház igazgatója elmondta: az ominózus hétvégén hatszáz felnőtt és kétszázhúsz gyermek fordult meg a kórházban, s negyvenhármat bent is tartottak. Szerinte ez csak a jéghegy csúcsa, mivel sokan nem keresték fel orvosukat, s úgy véli, nyolc-tízezer ember fertőződhetett meg a víztől. A város vezetése szinte azonnal reagált, s a katasztrófavédelemmel közösen zacskós vizet biztosított a lakóknak, illetve lajtoskocsikkal vitték az iható vizet. Mint az egyik védelmi szakember elmondta, naponta egymillió liter vizet szállítottak a város különböző pontjaira.
Még a miskolci tejüzem gépsorait is átállították zacskós víz készítésére - csak innen napi nyolcvanezer liter ivóvíz jutott a rászorulóknak. Június tizenharmadikán, kedden egyébként leállították a lakosság ilyetén ellátását, mivel az ÁNTSZ fogyaszthatónak ítélte a csapvizet (tíz percnyi forralás után), csak az intézmények részére biztosítják még ezen a héten a zacskós vizet.
„Kilencvennégy óta működik a tapolcai vízmű, s ez az első ilyen esetünk - nyilatkozta lapunknak a Miskolci Vízművek igazgatója, Vojtilla László. - A vízmű fölött van egy kis tavacska, s ennek a vizét mosta be az özönvízszerű eső a karsztforrásba. Ezt onnan tudjuk - mondta az igazgató -, hogy a tóból vett mintában és az érintett területekről vett vízmintákban ugyanazokat az algatörzseket mutattuk ki. Persze minket okolnak a probléma kialakulásáért, de tudni kell, hogy az ivóvízbázis védelme állami feladat, illetve, hogy ennyire szélsőséges időjárásra nem készítették fel ezt a vízművet. Csak ennek a szennyező vízforrásnak a feltárása félmilliárd forint. Természetesen ez után az eset után még egyszer itt ugyanez a helyzet nem fordulhat elő” - jelentette ki Vojtilla László.
Arra azonban nem tudott választ adni, hogy ki a felelős azért, amiért több napon keresztül engedték a szennyezett vizet a hálózatba, annak ellenére, hogy már napokon keresztül zavaros volt a csapvíz. Murai Gábor, a miskolci Városgazda Kht. igazgatója szerint az esővíz az illegális szemétlerakókból is moshatott szennyeződést a forrásba.
Tény, hogy az utóbbi napokban szinte minden miskolci lakos „tonnaszámra” cipelte haza a hiper-, szuper- és egyéb marketekből a hirtelen igen értékessé vált ásványvizet.